Apa itu Lockdown dan Kerajaan Perintah Kawalan Pergerakan

Semasa berlakunya "lockdown", semua orang perlu berkurung di dalam kediaman masing-masing dan tidak boleh keluar rumah.

Ini bermaksud, semua orang tidak boleh keluar bekerja, kedai-kedai ditutup, dan sektor ekonomi akan terkesan.

Apa itu Lockdown dan Kerajaan Perintah Kawalan Pergerakan
sumber gambar dari facebook

Kesan daripada lockdown ini juga boleh mengakibatkan ramai yang akan kehilangan pendapatan samada berikutan daripada tindakan pemotongan gaji, pembekuan jawatan, kehilangan keuntungan jualan dan yang seumpamanya.

Sebab itu bukan satu perkara yang mudah oleh kerajaan untuk mengambil langkah mengisytiharkan lockdown sebelum mereka membuat kajian serta perbincangan yang teliti.

Sebagai rakyat, apa yang boleh kita lakukan untuk menyediakan diri seandainya kerajaan mengisytiharkan lockdown, adalah dengan mencukupkan bekalan keperluan asas terutamanya makanan dan ubatan.

Ini termasuklah bekalan makanan ruji seperti beras, tepung, susu dan makanan-makanan dalam tin. Selain daripada itu, saluran utiliti seperti bekalan elektrik, air dan telekomunikasi masih berfungsi seperti biasa.

Jadi tak perlulah kelam-kabut dan panik sehingga habis stok tisu tandas diborong licin.
Kita masih akan tetap ada bekalan air bersih.

Sekiranya Malaysia Kena Perintah Lockdown

Andai Malaysia lockdown macam negara lain yang teruk kena coronavirus, apa kita kena buat? First.. Tenang.. Dan bertindak sewajarnya..

Lockdown ni terkurung sikit je.. Bukan macam Palestin yang kena kurung, makanan dan perlindungan semua tak ada, ada musuh nak bom, tembak, rogol famili kita.

Kita just kena duduk rumah.. Still ada sumber air, makanan, elektrik, internet.. Hospital semua still running, just kena stay kat rumah je.

Masih boleh beli makanan, cuma leceh sikit lah.. Tokleh gi shopping dengan geng ke apa. Beli barang kene sorang, siap mask dan sanitizer contohnya. Untuk kurangkan risiko.

Rasanya poslaju semua still beroperasi. Still boleh shopping online. Silap-silap foodpanda, grabfood, online grocery delivery segala macam still run macam biasa.

Jadi, jangan mengelabah shopping macam lepas ni tak boleh beli barang.. Sampai keropok, sabun, tisu diborongnya bertroli-troli.

Kalau beli barang tu, just beli barang macam biasa.. Just utamakan barang penting dan tahan lama.
Supaya jika berlakunya lockdown, tak perlu selalu keluar rumah.. Itu je..

Ikutkan logik, beras sekampit tu pun kalau buat bubur hari-hari still boleh je hidup tahan berbulan.
So jangan panik beli barang banyak-banyak.. Orang lain nak beli barang jugak.. Orang lain nak layan keropok jugak, ni keropok pun habis kena borong

Tenang dan Jangan Mudah Panik


Kalau kena lockdown pun, still syurga dunia bagi orang Palestin, Syria, Rohingya.. So tenang.. Alert boleh, tapi jangan panic. Kalau diri kita dijangkiti virus pun still kena tenang. Jangan panic.

Kemudahan disediakan.. KKM dah sediakan saluran jika kita dijangkiti.. 2-3% sahaja yang fatal bila dijangkiti coronavirus, selebihnya selamat dan badan jadi lebih kuat untuk menangani virus ini jika keluar semula.

Ajal maut ditangan tuhan. Cabaran hidup yang buatkan hidup kita bermakna. Bergantung pada bagaimana kita laluinya.

Ini kalau lockdown lah.. Sebaiknya tak lockdown, dengan syarat, masyarakat alert.. Kena saling ingat-mengingati.. Kita kena kuarantin diri sendiri.. Kalau gi kerja, ambil langkah sewajarnya..

Kalau kenalan/keluarga kita buat tak tau, tegur dan ingatkan mereka. Baru la mantap masyarakat.. Virus ni bukan kita hadapi sorang-sorang. Semua lapisan masyarakat sampai pemerintah perlu bekerjasama.

Kerajaan Perintah Kawalan Pergerakan


Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, mulai 18 Mac 2020, iaitu lusa hingga 31 Mac 2020, di seluruh negara. Perintah kawalan ini dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967. Perintah Kawalan  Pergerakan ini meliputi;

1. Pertama, larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya. Untuk menguatkuasakan larangan ini, semua rumah ibadat dan premis perniagaan hendaklah ditutup, kecuali pasaraya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barangan keperluan harian. Khusus untuk umat Islam,  penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk Solat Jumaat adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas yang telah bersidang pada 15 Mac 2020.

2. Kedua, sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara. Bagi yang baru pulang dari luar negara, mereka dikehendaki menjalani
pemeriksaan kesihatan dan melakukan kuarantin secara sukarela (atau self quarantine) selama 14 hari.

3. Ketiga, sekatan kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara.

4. Keempat, penutupan semua taska, sekolah kerajaan dan swasta termasuk sekolah harian, sekolah berasrama penuh, sekolah antarabangsa, pusat tahfiz dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti

5. Kelima, penutupan semua institusi pendidikan tinggi (IPT) awam dan swasta serta institut latihan kemahiran di seluruh negara

6. Keenam, penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (atau essential services) iaitu air, elektrik, tenaga, telekomunikasi, pos, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, bomba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan.


Apa itu Lockdown dan Kerajaan Perintah Kawalan Pergerakan
Rakyat masih boleh membeli barang keperluan di kedai. Tiada halangan namun hadkan dengan pembelian barang keperluan sahaja. 

Apa itu Lockdown dan Kerajaan Perintah Kawalan Pergerakan Apa itu Lockdown dan Kerajaan Perintah Kawalan Pergerakan Reviewed by adarain on March 16, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.