Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia - adarain

Monday, 23 December 2013

Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia

Selepas melalui perjalanan jauh dari Yogyakarta selama 8 jam, terus kami sekeluarga melawati tempat menarik di Bandung, Indonesia.


Nak tahu bagaimana kami sekeluarga sampai ke Bandung, Indonesia dengan Kereta api bolehlah klik di sini.



Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia


1) Pasar Baru


Untuk hari pertama kami hanya singgah di Pasar Baru, Bandung.


Tempat ini merupakan salah satu tempat yang paling popular di Kota Bandung, Indonesia. Perempuan terutamanya ibu-ibu mesti suka dengan tempat ini.




[caption id="attachment_1237" align="aligncenter" width="650"]Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia Depan Pasar Baru yang penuh dengan orang.[/caption]

Pasar baru ini menjual pelbagai barangan yang menarik dan sangat murah antaranya ialah tas tangan, Bagasi, kain batik, baju cap bandung dan banyak lagi. Tinggi Pasar baru adalah setinggi 6 tingkat.


Antara barangan harga yang saya ingat ialah tas tangan yang berharga RP50,000. Harga kesemuanya sama di kebanyakan kedai dalam pasar baru. Semuanya cantik-cantik belaka. Comform korang pening nak pilih sehingga berjam-jam di pasar baru.


Tempat ini agak penuh dengan orang terutamanya di hujung minggu, Pastikan alert dengan barang berharga seperti dompet ketika membeli-belah di pasar baru.


Dalam Pasar Baru ini juga terdapat orang yang akan mengikut korang dengan memaksa korang untuk membeli key chain. dan sebagainya. Terpulang untuk korang membeli ataupun tidak. Korang boleh tawar dengan harga yang mereka berikan.


2) Tangkuban Parahu


Untuk hari kedua pula, kami melawati beberapa tempat yang menarik di Bandung dengan menaiki kereta toyota Innova. Pemandu pula memang mesra dengan pelanggan.


Aktiviti ialah melawati tangkuban Parahu, Cibaduyut dan Toko Tiga.


kami sekeluarga pergi Gunung Tangkuban Parahu. Gunung tersebut sangat sejuk dan berbau busuk. Maka dengan itu, sediakan mask untuk mengelakkan terhidu bau yang busuk.




[caption id="attachment_1238" align="aligncenter" width="700"]Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia Kawah Gunung berapi Tangkuban Parahu[/caption]

[caption id="attachment_1239" align="aligncenter" width="650"]Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia Ada aktiviti mengellilingi kawah selama 2 jam.[/caption]

Di Tangkuban Parahu, kita akan dapat melihat kawah gunung berapi tersebut dengan kepulan asap dari kawah tersebut. Memang menakjubkan melihat pemandangan kawah tersebut yang mampu mengeluarkan lava sejauh 22 km serta boleh menghancurkan seluruh kawasan yang berhampiran dengan sekelip mata sahaja.


Bukan sahaja Gunung Ledang mempunyai sejarah tersendiri tetapi tidak terkecuali juga kisah Gunung Tangkuban Parahu. Tangkuban parahu yang bermaksud perahu yang terbalik mempunyai kisah tersendiri yang menarik.


Klik di sini untuk mengetahui kisah sebenar yang terjadi pada gunung Tangkuban Parahu.


Di atas Gunung Tangkuban Parahu turut menjual baju-baju, cenderahati dan sebagainya yang cantik.


3) Restaurant Simpang Raya


Sebelum meneruskan perjalanan ke Cibaduyut dan Toko tiga, singgah dahulu ke Restaurant Simpang raya yang menyediakan nasi padang kira macam Nasi campur.




[caption id="attachment_1241" align="aligncenter" width="650"]Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia Makanan di restoran Simpang Raya memang sedap hingga menjilat jari.[/caption]

Pelbagai menu yang disediakan dan hampir kesemuanya memang sedap. Tak semua restoran nasi padang sedap tapi untuk restoran ini memang sedap. Tak rugi untuk singgah ke sini.


4) Cibaduyut


Istimewanya Pekan Cibaduyut adalah terkenal dengan kedai yang penuh dengan jualan yang berasaskan kulit. Di sepanjang kedai tepi jalan penuh dengan barangan kulit.


Kulit sama ada beg, tas tangan, topi, kasut dan macam-macam lagi boleh didapati di Cibaduyut. harga juga boleh ditawar dengan harga yang murah sekali.


Senapang juga ada dijual. Senapang tersebut bukan senapang mainan tetapi betul-betul punya. Kalau dibeli dan dibawa balik ke Malaysia pasti akan ditangkap.




[caption id="attachment_1242" align="aligncenter" width="650"]Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia Pilih mana satu yang korang suka.[/caption]

5) Toko Tiga


Selepas selesai membeli barangan di Cibaduyut, kami sekeluarga pergi pula ke kedai yang diberi nama Toko Tiga.


Toko tiga ini terkenal dengan jualan baju dan seluar jeans. Kedainya sangat besar, cantik serta disediakan tempat menunggu yang dipenuhi dengan air terjun buatan dan daun-daun yang cantik. Kira boleh dikatakan taman mini.


Harga pula bagi aku boleh dikatakan sama sahaja dengan harga jeans di Malaysia. Kebetulan pada masa itu, ada diskaun sehingga 40% sempena akhir tahun. Maka terus aku sambar 2 seluar jeans yang terdapat di sana.


Jangan minta ditawar dalam toko tiga pula. Harga adalah tetap. Kebanyakkan harga lebih dari RP 300,000 (RM110)



Hari Terakhir Di Bandung, Indonesia


Hari ketiga, Sebelum kami berpatah balik ke yogyakarta, kami singgah dulu ke shopping complex yang berhampiran dengan hotel kami. Beli barangan yang tidak ada di Malaysia. Ada lagi satu bangunan turut menyediakan barangan elektronik seperti Lowyat.


Selesai sahaja membeli belah di shopping complex, kami pergi ke kedai sederhana Pesteur sama sahaja seperti restoran Simpang raya yang menyediakan nasi padang.




[caption id="attachment_1243" align="aligncenter" width="650"]Tempat Menarik Di Bandung, Indonesia Kedai Sederhana banyak cawangan di seluruh Indonesia. Sebut sahaja Kedai sederhana mesti pemandu taksi semua tahu[/caption]

Seperti yang aku tulis sebelum ini, tak semua nasi padang sedap. Agak sedikit menghampakan untuk nasi padang di kedai sederhana Pesteur ini tapi boleh telanlah lauk-lauk semuanya. Cukup sekadar untuk mengisi perut. Much better Restoran Simpang Raya.


Banyak tempat menarik di Bandung, Indonesia antaranya trans studio, kebun strawberry, kawah putih, safari dan sebagainya. Tetapi masa yang agak singkat menjadi penghalang untuk ke sana. Kalau ada rezeki lagi, mungkin destinasi ke sana pula.

Comments

51 komentar

Assalam
Jauh berjalan luas pandangan dan bertambah pengetahuan ya. Menarik tempat itu.

Waalaikumussalam, Banyak yang menarik. Banyak berjalan minda pun terasa terasa tenang.

ada yang ketinggalan gan,ga mampir ke ciampelas ya...tempat itu favorite pelancong yang mau shopping lho

Walaupun negara berjiran tetapi suasana alam yg terhidang sungguh berbeza. Sangat menarik utk dilawati!

walaupun berbeza tapi kita serumpun. Seronok sebenarnya melawati negara orang even hanya Indonesia sahaja.

haha senapang angin dengan busar yang nak sangat aku beli tapi konfem tak boleh bawa balik, lebih - lebih lagi aku suka ikut changi.

Trans studio tak ambil gambar bro

Satu lagi tempat yang aku rasakan menarik adalah Kawah Putih. Bau sulfur dia lebih kuat bbding di Tangkuban Perahu. TP viewnya cantik... Teringin nak ke sana lagi. Org bandung sume cantik2..haha!

org bandung cantik... wow.. takde kandid ke sorang dua?

uish... template baru ker? cantik...
content pun makin ummphh....

Belum sampai lagi. Boleh dirancang pada masa hadapan.

haha, ada dengan manager hotel yang memang meletopp!..

Dah lama juga ni.. Terima kasih. :)

tahniah sebab telah sampai ke Bumi PArahyangan Bandung sayapun orang Indonesia belum pernah terjah kesana

Wow memang terasa nak ke sanalah

Wah best..Going to Bandung soon...tengah survey a few places..

saya risau juga tengok senapang yang dijual pasaran terbuka..kalau gelap lagi naya!

Bandung mmg bnyk tempat2 yg menarik.. teringin sgt nk ke sana lagi.. best.. :)

hehe, saya pun belum jelajah lagi tempat-tempat menarik di Malaysia tapi Indonesia juga saya pergi..

Semoga percutian berjalan dengan lancar. :)

yap, memang banyak sampai tak terpergi semuanya.

Bandung memang destinasi idaman saya.... nak shopping apa lagi. hehe :)

Tangkuban Parahu tu memang femes sungguh ye.

menarik kisah Gunung Tangkuban Parahu tu dan semua tempat ni memang hebat dan mungkin pengalaman baru buat kita.

wah banyak gk tmpt menarik kt sana ye. nk kena pegi nnt ni..

Terlalu banyak tempat menarik

Tak pernah sampai lagi ke Bandung. Bila lah nak ke sana ye? Hmmp

entry nih akan dijadikan rujukan kelak jika den pergi Bandung suatu hari nanti...=)

makasih dah berkunjung ke daerah saya

sama-sama, banyak tempat menarik yang belum di lawati lagi. :)

saya aja yang tinggal di indonesia jarang ke tangkuban perahu

Saya belum pernah sampai lagi ke sini. Teringin juga nak pergi.

indon, currency lebih murah dr malaysia, bagus nih

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

kalau dapat pergi ni..kan best.

bila lah agaknya boleh sampai kat sini yer....erm bezz gilee ni...klau dapt pegi

INSYA ALLAH, Ada masa boleh pergi

Kota bandung memang yahud........sayangnya banyak kemacetan ya, apalagi bila masuk pasar baru

tak pernah lagi gi bandung nih..

Carian Kereta sewa pelancongan/Transport Bajet di Bandung
MPV (7 seater) : Rp. 400.000 (+/- RM 140)
Van (12 - 19 Seater ) : Rp.850.000 (+/- RM 297)

Petrol/Minyak : dalam Bandar Rp. 100.000 (+/- RM 35)
Luar Bandar Rp. 150.000 (+/- RM 52)

Hub : WA/SMS/Call : +6281802015555 | +6288809498991 | +6285860091092
Email : everyholiday.bdg@gmail.com

Kami berkhidmat Pakej Pelancongan murah + Tiket Pelancongan (Kereta+Petrol+Hotel+Makan+Tiket,etc ALL-IN)
Berfikir kereta luxurious ( Hiace & Hyundai H1 ) Call Nombor diatas

Teringin nak menjejakkan kaki ke sana, melawat kembali tempat yang pernah arwah ibu lawati

Ada rezeki boleh la ke sana, banyak juga tempat menarik kat sana lagi-lagi kat tangkuban parahu.

teringinnya nak ke Bandung!! harap-harap akan ada rezeki untuk menjejakkan kaki ke sana suatu hari nanti.. sejak dah jadi surirumah sepenuh masa dengan bisnes Shaklee dari rumah ni, tak payah risau pasal cuti dah.. anytime anywhere bisnes boleh jalan.. hehehe.. tq for sharing!

Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda fresh from Bandung
Whatsapp ina 0192633431

Assalamualaikum Wr Wb. Tuan / Puan. Abang/ Akak

Minta maaf apabila mengganggu blog anda

kami dari Mekar Wangi Bandoeng Tour Syariah menyediakan pilihan dan harga terbaik untuk keselamatan familly anda semasa bercuti kat Bandung or Jakarta

Sebuah syarikat muslim kat Bandung dan Jakarta yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati. Driver & tour guide profesional kami inshaAlloh akan selalu bawa anda ke semua tempat menarik kat Bandung, Bogor and Jakarta.

special offer at 2015 jomm tempah murah jer *Include: minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta

Rate per Kereta per Day

Suzuki APV / toyota avanza rate nye 400.000rupiah / RM 115 ---6seat

Toyota Innova / Kia Pregio rate nye 550.000rupiah / RM 160 ---8seat

Coaster Isuzu Elf rate nye 650.000rupiah / RM 185 ---12seat

Coaster Isuzu Elf Long rate nye 850.000rupiah / RM 245 ---17seat

Toyota Hiace commuter rate nye 850.000rupiah / RM 245 ---12seat

*company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture plight and tempahan kereta by whatapps or email

WhatsApp +62 877 1519 6061 (mas Bimo)
email mekarwangibandungtour@gmail.com
facebook page mekarwangi bandoeng tour

king regards,
Bimo
mekar wangi bandung syariah tour

Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
Call : +6282214441280
+6282216270779
WhatsApp : +6282214441280
+6282216270779
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

Jom...jom...
Cuti cuti Bandung with family
And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
?????????

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 3 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice ???
▪ Tebu hotel ( riau street )
▪ Fave braga (inside shoping mall)
▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +6285 318 49 0001
Gmail : primeratrans@gmail.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday all?????

[…] 1) Perjalanan Menarik ke Bandung, Indonesia. 2) Tempat menarik di Bandung, Indonesia. […]

Best Tour Bandung delete 23 March 2016 at 03:10

Bismillah..
Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
Pakej bercuti
Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

Harga sewa Kereta per Day :

# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
Rate: IDR 550.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
WhatsApp +6282214268400
WhatsApp +6287825410700
FB Syarikat : Punaza Besttour
Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
Terima kasih.


EmoticonEmoticon