√ Nama Aku Duit - Adarain

Nama Aku Duit

Nama aku DUIT, kadang org panggil aku wang, fulus dan mcm-mcm lagi, Rupa aku biasa je, badan aku lemah tapi aku boleh membuatkan satu dunia inginkan aku.

Maaf gambar telah tiada atas sebab tertentu
Aku juga boleh merubah sifat seseorang manusia, kerana manusia mengidolakan aku. Ramai orang merubah keperibadiannya, mengkhianati kawan, memutuskan persaudaraan, menjual maruah, malahan meninggalkan keyakinan imannya, demi aku! Aku tak mengerti perbezaan orang senang dgn orang susah, tetapi manusia memakai aku untuk dijadikan loncatan darjat, menentukan kaya miskin dan terhormat atau terhina.


Aku bukan Iblis, tapi seringkali manusia melakukan kejahatan demi mendapatkan aku. Aku juga bukan orang ketiga, tetapi banyak suami isteri bergaduh dan berpisah kerana aku. Anak dan ibubapa berselisihan kerana aku. Sangat jelas juga aku bukan tuhan, tapi manusia menyembah aku seperti tuhan, bahkan kerap kali hamba-hamba tuhan lebih menghormati aku, padahal seringkali mereka diingatkan supaya jgn sesekali menjadi hamba duit. Aku tidak pernah mengorbankan diriku untuk sesiapapun tetapi ramai orang yang rela mati demi aku.

Ingin aku ingatkan bahawa aku hanya boleh menjadi alat untuk membayar resit ubat tetapi aku tidak mampu untuk memanjang kan jangka hayat hidup seseorang. Sedarkah anda, aku juga satu alat yang boleh membuatkan kamu bersedekah dan memperolehi pahala dan keberkatanNya.

Kebanyakan orang sanggup bekerja demi aku siang dan malam. Walhal, tidakkah mereka sedar bahawa aku sebaliknya boleh bekerja untuk mereka dengan lebih effisien lagi. Andai aku digunakan untuk bersedekah, nescaya aku tidak akan pernah putus dari kamu. Aku akan sering mendatangi kamu dengan keberkatan dari Nya. Gunakanlah aku ke jalan yang diredhai olehNya.

Sumber dari Telegram Aku Student Bergaji.

==

Nak kaya, sama2xlah kita bersedekah.

Get notifications from this blog

7 comments

 1. Nice... duit boleh menyebabkan berlakuna perkara yg baik dan buruk dalam diri seseorang..

  ReplyDelete
 2. Cari duit untuk buat kebajikan, jangan buat kebajikan untuk cari duit.

  ReplyDelete
 3. Orang selalu gilakan duit tapi kalau gunakan duit dengan secara berhemah pastinya lebih baik kan?

  ReplyDelete
 4. ".... tetapi ramai org rela mati demi aku (duit)". Wording paling menginsafkan.

  ReplyDelete
 5. gilakan duit buruk padahnya

  ReplyDelete
 6. pandai duit mengarang artikel eh.

  hehe

  ReplyDelete