Betul Ke Cuka Epal Mampu Kuruskan Badan? - adarain

Friday, 25 May 2018

Betul Ke Cuka Epal Mampu Kuruskan Badan?

Mengamalkan cuka epal jenama “BRAGG” ini kerana raw-unfiltered ialah jenis organik tanpa bahan pengawet

cuka epal ialah salah satu cara kuruskan badan yang baru terkenal yang membantu menurunkan dan mengawal berat badan dengan lebih mudah, selamat dan insyaAllah berkesan. Ianya mengandungi bahan aktif yang bertindak degan 3 cara iaitu mengurangkan selera korang untuk makan berlebihan, menghalang penyerapan lebihan lemak dan minyak dalam tubuh dan membantu melancarkan sistem pelawasan.

Antara ciri yang sangat digemari sudah tentu bila ia mampu menurunkan kadar kolestrol secara semula jadi. Kajian juga mendapati pengambilan cuka epal ini mampu melindungi arteri daripada rosak akibat kolestrol yang tinggi.

Selain itu, kandungan acetic acid mampu membantu menahan selera makan, meningkatkan metabolisme badan dan meningkatkan penyerapan mineral daripada makanan yang anda ambil.

Acetic acid ini banyak lagi kegunaannya. Dikatakan ia bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid dalam badan yang menjadi punca pelbagai penyakit dan keradangan.

Fungsi & Kebaikan Cuka Epal:-


1. Merangsang pemecahan lemak
2. Melancarkan perjalanan darah
3. Menguatkan tenaga dalaman
4. Meningkatkan kecergasan, daya ingatan, emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran anak-anak
5. Melawaskan usus besar dan kecil
6. Juga berfungsi sebagai: Anti-alergik, Anti-septik, Anti-anemia, Anti-ulcer
7. Masalah kulit seperti jerawat
8. Menghalang penyerapan atau timbunan lemak
9. Meningkatkan metabolisme di bahagian tubuh tertentu
10. Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan (Pemparitan Limfatik)
11. Melembapkan dan mengencangkan kulit
12. Mencegah dan mengawal selulit
13. Melangsingkan bonggol lemak yang tidak perlu terutama di bhgn perut, tepi dan belakang lengan, pinggul dan peha
14. Meredakan sakit dan sengal sendi
15. Menurunkan risiko masalah jantung dan barah
16. Mengandungi anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah
17. Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
18. Meningkatkan kesihatan tulang dgn menambah bahan kimis (boron) padas mineral tulang
19. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dgn mengekalkan tahap kolesterol darah
20. Membantu mengekalkan berat badan yang ideal
21. Menghilangkan stress dan membantu tidur yang nyenyak, dan sebagainya.

Apple Cider


Apple Cider digunakan sejak 400BC oleh Hippocrates (bapa perubatan moden) sebagai tonik tenaga dan penyembuh..

Betul Ke Cuka Epal Mampu Kuruskan Badan?
Apple Cider
Pilih Lah 'Apple Cider" yg mempunyai Geladak di dalamnya... kerana ia lebih sempurna proses pembuatannya, berbanding yg jenis clear water tu kerana didapati proses pembuatan cuka tersebut tidak berapa natural... biasa proses pemerapan cuka diganti dgn yis bagi mempercepatkn proses pemerapan...

Cara terbaik kuruskan badan amalkan minum cuka epal :

  • 1-2 sudu cuka epal bersama satu cawan air suam ..

  • Sehari sekali pun dah cukup
minum semasa perut kosong atau sebelum makan. Sekiranya tidak tahan masam atau korang ada penyakit gastrik dicadangkan cuka epal dicampur dengan pati delima, jus buah atau teh dan paling bagus ialah bersama madu yang dicampur bersama air suam. Jangan campur gula pulak.

Minum setiap hari sekurangnya 60 hari dan lihat kesannya pada kesihatan anda.

kalau korang tidak gemar menikmati dalam bentuk minuman, tambahkan cuka epal dalam makanan seperti salad atau masakan lain.

Kalau rajin, buka utube then search lose weight dgn apple cider vinegar ni..

Untuk makan harian :
cuma makan 2 kali je sehari..
Pagi dan lewat petang shja.. (malam aku x makan dah)

Kuantiti hanya spruh pinggan shja 😋 (bila dah mnum cuka apple tu..perut cpt kenyang..jadi xde selera sgt)

Benda2 manis perlu tolak..bukan x ambil manis langsung..suka kuantiti sikit je..

Fast food cuba elakkan

Aku makan je ape yg aku yg teringin tp berlimit..
- konsep : berhenti sebelum kenyang

Untuk minuman
Banyakkan  minum air suam shja..kalau makan kt kedai pn aku hanya order air suam..

Air2 manis x mnum sgt..sbb x berapa suka manis..(bila teringin bru mnum tapi memang jarang skli nak mnum)

Gastrik Boleh Minum?

Untuk yang ada gastrik , aku x sure boleh blh mnum ke x ..aku rasa mcm xde masalah..cuma cara pengambilan tu lain la sikit..

ramai yg try dan jadi..

Lebih baik refer doktor atau yg lebih pakar..

Perubahan Yang nampak bila amalkan Apple Cider

PERUBAHAN SELEPAS AMAL KAN APPLE CIDER, SELERA JADI KURANG..cepat kenyang..
Comments

11 komentar

Banyak rupanya khasiat cuka Apple ni... Alhamdulillah..

Bahrain, thanks for the article post.Really thank you! Great.

Assalamulaikum,saya sudah baca apa yang tuan tulis pasal khasiat cuka epal. Cuka epal memang terbaik untuk kesihatan. Begitu juga dengan cuka delima. Cuka delima lagi banyak khasiatnya.

Maaf,saya salah seorang pekerja yang menjual makanan dan minuman berasaskan sunnah. Termasuk juga barang kosmetik dan kesihatan.

Ramai customer boss saya yang memilih cuka delima berbanding cuka epal. Kedua-dua buah ini amat digemari oleh mereka. Kata mereka,cuka epal dan delima mampu merawat pelbagai kesihatan dan juga meningkatkan tenaga badan.

Saya biasa amalkan juga visit mineee https://www.ketamkecil.com/apakah-risiko-ubat-untuk-sakit-endometriosis/

baru tahu banyak kelebihan cuka epal nih
terima kasih atas perkongsian menarik ini

Siti Nurkhairiah binti Ismail delete 31 May 2018 at 03:08

Selain drpd cuka epal, boleh guna brg2 alami yg biasanya mak2 buat masak di dapur.. saya seminggu sekali akan minum air rebusan kayu manis atau pon jus asam jawa yg dibuat sendiri.. air rebusan kayu manis tu boleh digunakan untuk buat teh atau apa2 jus sekiranya x tahan dgn bau kayu manis tersebut.. biasanya saya akan amalkn satu jag besar (dlm lebih kurang 2liter), mesti dihabiskn dlm masa seminggu.. cukuplah seminggu sekali.. Alhamdulillah saya dpt kurangkan 15kg dlm masa 6bln sj.. cubalah dan saya rasa cara mcm ni pon selamat gak sbb kita tau apa bahan yg kita gunakan..

betul atau tidak, aku tak tahu.

sebab aku tak amalkan selalu.

seminggu, ada la sekali dua minum. sesudu je pun.

tapi kalau senaman dan cara kita kawal makanan kita, tang ni aku percaya leh kurus badan sekaligus jadikan badan kita sihat.

baru tau ternyata cukai apple bisa buat turunkan berat badan dan banyak manfaat lainnya . terima kasih

Baru tau kegunaan cuka ...sangat bermanfaat nih bagi yg mau diet

apa saja kandungan dari Cuka Epal ?

bagus rupanya cuka epal ni untuk kesihatan.
terima kasih di atas perkongsian.

Tips Atasi Masalah Kulit Breakout Teruk


EmoticonEmoticon