Punca Sukar Turun Berat Badan - adarain

Wednesday, 9 April 2014

Punca Sukar Turun Berat Badan

Punca Sukar Turun Berat Badan - Hampir 8.5 rakyat Malaysia rakyat Malaysia adalah gemuk. Peratusan tahun demi tahun semakin meningkat sehingga hampir mencecah 29. 4 peratus manakalah obesiti pula sebanyak 15.1 peratus.




[caption id="attachment_1948" align="aligncenter" width="454"]Punca Sukar Turun Berat Badan sumber dari google.com[/caption]

Sangat membimbangkan kerana kegemukan yang berlaku boleh mengakibatkan pelbagai penyakit seperti masalah diabetes, sakit kaki dan sebagainya.



Punca sukar turun berat badan


Berikut adalah beberapa punca sukar turun berat badan yang dilakukan oleh rakyat Malaysia:

1. Kurang minum air kosong


Menurut Perunding Nefrologi Dr. Tan Wee Ming, salah satu cara dan kaedah terbaik untuk menjaga buah pinggang adalah dengan meminum air yang banyak. Air terbukti membantu buah pinggang kita berfungsi secara normal dan sempurna. Di samping itu, dapat menurunkan berat badan secara berperingkat.


2. Tidak sarapan pagi. Sarapan amat penting untuk turun berat badan


Makan pada waktu pagi membantu mengurangkan selera makan anda pada kemudian hari. Ini membantu untuk mengelakkan anda dari makan secara berlebihan. Cari makanan untuk serapan pagi yang mengandungi Protein tanpa lemak dan serat yang tinggi serta kandungan gula yang rendah


3. Tidak cukup tidur

Punca tidak cukup tidur boleh menyebabkan berat badan naik secara mendadak. Badan perlukan istirehat yang secukupnya bagi memudahkan penghadaman berjalan dengan lancar. Di samping itu, dilarang tidur selepas makan, pastikan tunggu dahulu dalam masa setengah jam kemudian baru baring untuk merehatkan diri bagi memudahkan proses penghadaman.


4. Makan makanan yang tak seimbang


Dalam bab makanan perlu memilih demi kesihatan. Jangan terlalu mengambil makanan yang berminyak secara berlebihan seperti ayam goreng, nasi goreng dan sebagainya. Kurangkan makan-makanan ringan dan makanlah makanan berfiber seperti produk bijiran terutama oat, buah-buahan dan sayuran.


5. Metabolisma yang lambat

Untuk mempercepatkan kadar metabolisma ialah dengan tidur yang cukup, tidak stress, lakukan senaman dengan pemberat, ambil vitamin C dan minum teh hijau atau Hardcore Fatburner.

6. Makan lewat malam

Rakyat Malaysia selalu mengamalkan makan lewat malam 'ngeteh'. Makanan pula penuh dengan kalori yang tinggi. Ini telah menyebabkan lemak terkumpul dalam badan. Seeolok-eloknya makan malam pada pukul 6.00 seperti apa yang telah dilakukan di asrama, kemudian jika lapar pada waktu malam pastikan makan tidak terlalu banyak atau sedang-sedang sahaja seperti 1 keping roti dan sebagainya sebelum pukul 11.00 malam. Apabila makanan terkumpul dalam perut ketika sedang tidur, makanan tersebut akan bertukar menjadi lemak akibat penghadaman yang kurang stabil.


7. Kurang bersenam untuk bakar kalori

Tidak perlu diterangkan lagi tentang keberkesanan bersenam untuk membakar kalori. Terpulang untuk anda melakukan. Bersenam lebih kurang dalam 15 minit sudah memadai.


8. Skip waktu makan


Tetapkan waktu makanan dengan teratur. Jangan sekejap hari ini serapan, tetapi besok hari tidak serapan. Perut perlukan jadual yang teratur dan seimbang bagi memudahkan proses penghadaman berlaku.



Kesimpulan


Amalkan gaya hidup yang sihat dan rajinkan diri untuk mencari bahan rujukan untuk mengurangkan berat badan dengan lebih ideal.


Bagi mereka yang mahu menggunakan supplement bagi mengurangkan berat badan dengan lebih cepat dan selamat digalakkan untuk menggunakan Hardcore Fatburner. Salah satu kelebihan yang ada pada Hardcore Fatburner adalah mampu menyekat selera dan melancarkan pembuangan air besar dan air kecil. Ramai customer yang memberi feedback yang baik dan 5 bintang untuk produk Hardcore Fatburner

Comments

36 komentar

Terima kasih kongsikan...ya betul..amalkan sarapan selalu..walaupun hanya dengan sepotong roti..

Hehehe kita suka skip makan patut ah berat susah sangat nak turun sobs T_T

Dalam 8 tips tu, saya hanya selalu buat minum banyak air masak sahaja...Xgemuk tapi boroi lah pule...haha!
Keseimbangan dalam semua aktiviti dan pemakanan juga paling penting.

AKU MEMPUNYAI BERAT BADAN YANG SENANG NAIK DAN SENANG TURUN.. :)

Sama-sama, perkongsian bersama sebagai ingatan.

lepas ni boleh buat jadual makanan dengan teratur. hehe

Untunglah senang boleh naik dan turun. haha.

Thanks for sharing. Sekarang nak naik senang, nak turun tu yang payah.. xD

dari yang aku rasa mungkin faktor kurang tido.. sebab akutido x on time dlam seminggu dah leh tengok muka main tembam.. pendapat peribadi le :P

bahaya ni..aku kena cukup tidur nih..

ok noted, lepas ni wajib follow semua tips ni, owhhh my ;)

kurang tidur dan makan lewat malam tu memang tepat sekali antara punca sukar turunkan berat badan

Tak cukup tidur itu biasa hehehe... Tapi faktor utama sebenarnya makanan yang kita ambil :)

Sy ni kurus. Kalau nak naikkan berat badan mcm mana? Kena buat semua di atas ni ke? Hehehehe

betul dah tu..Kebanyakannya stress dan tak jaga makan dengan betul..hehe

Nak naik badan, banyakkan makan.haha, tak pun beli MXT.

yap betul, faktor pengambilan makanan yang kurang seimbang.

Tips2 ni mmg perlu kita ambil tahu utk menjaga kesihatan yg baik & berpanjangan ni.. T kasih atas tips & perkongsian Bahrain.. :)

Sekadar peringatan untuk kita semua untuk kesihatan bersama

Biasanya bila stess kita mesti makan termasuklah aku sekali.

Kena seimbang semuanya ye idak? haha.

So if you look better and feel better it is likely you are
better. But I borrow her attitude, at least long enough to get past the singing chorus of pastries.
As we all know, we cannot be a pat person after eating once, let alone changing into a thin person in a few days.

chanel bags sale
I'm curious to find out what blog system you happen
to be using? I'm having some small security issues with my latest site and I would like to find something
more secure. Do you have any suggestions?

chanel bag collection
I have been surfing online more than 3 hours as of late, yet I
by no means discovered any interesting article like yours.
It is beautiful worth sufficient for me. Personally, if all webmasters and
bloggers made just right content as you probably did, the web might be much more useful than ever before.

lagi 1, kurang motivasi nk kurus.. hehe

Masalah aku 3 5 8 :'(
Sedang improve.

kena ada komitmen tinggi kalau nak kurus ni

Setuju dengan entri ini..boleh praktikkan untuk kurngkan berat badan..

Kesimpulannya kalau nak turunkan berat badan kena jaga makan, bersenanm dan yang paling best tips no 3, kena cukup tidur..

insyaAllah.. saya sedang mencuba utk menurunkan berat badan (:

MJ pun berat abdan sukar sangat nak turun semenjak da kawen ni, pelbagai cara dilakukan dia slow skit..
tapi tula kena tetap teruskan usaha kan...

karena kesibukan kerja jadi serba malas berolahraga

Usaha tu yang ada. Susah nak maintainakan berat badan.


EmoticonEmoticon