Pasaraya Besar Tapi Kemudahan ni Paling Sedih Tengok - adarain

Saturday, 2 April 2016

Pasaraya Besar Tapi Kemudahan ni Paling Sedih Tengok

Mostly ramai orang kita suka pergi shopping di pasaraya besar macam Tesco, Carefour, Giant, Econsave, Aeon dan banyak lagi. Kesemua pasaraya kebanyakkan kemudahan tu memang ok tapi kalau bab kemudahan ruang solat tu 'fail'. Fail bagi saya ruangnya yang agak sangat terhad sedangkan Kedai dan tandas lagi besar dari surau.




[caption id="attachment_5540" align="aligncenter" width="720"]Pasaraya Besar Tapi Kemudahan ni Paling Sedih Tengok sekadar gambar hiasan. sumber gambar dari sheemzfood.blogspot.com[/caption]

Company Pasaraya Besar Tapi "Miskin"


Begitu dengan luahan penulis media sosial berkenaan dengan Pasaraya yang terkenal dengan jualan pelbagai perabot moden iaitu IKEA.




Nama ja company besar dan kaya...tapi "miskin" adab budaya......
.
Den rasa amat sedih bila tengok Surau lelaki n perempuan kat IKEA Cheras.....
.
Nampak sgt kedaifan fasiliti di IKEA nie untuk org Islam....den rasa amat sedih bila tgk tang fasiliti lain tip top tp tang Surau sama mcm bilik stor....kecik sgt....toilet lagi besaq....
.
Ikut size bilik solat tu x sampai 20 org leh solat....bayangkan masa den kat IKEA nie time tgh peak hour ramainya manusia dan masing2 menuju ke bilik solat yg sempit nak menunaikan tanggungjawab pada Sang Maha Pencipta....selang masa magrib dan isyak x lama....bayangkan berapa ramai yg leh terkantoi solat sbb isu nie....
.
Den berani jamin ramai yg x sempat nak solat Magrib td sbb ruang kecik dan jemaah ramai....den sendiri ngan salah sorang brader nie terpaksa solat kat kaki lima tu pun jenuh pujuk bangla yg jaga kat situ...
.
Surau pompuan pulak x banyak telekung disediakan.....sapa nak pahala leh la pi sedekah kat surau IKEA maklumlah depa "miskin" nak sediakan telekung....
.
Nama saja company International tp miskin dr segi adab....
.
Harapkan "Branding" jer gah tp adab pemahaman budaya dan sosio agama ke laut......
.
Harap pihak pengurusan IKEA dpt sediakan surau yg lebih selesa....
.



Begitu juga keadaannya di TBS keadaan kemudahan suraunya yang agak kecil dan memang sesak time maghrib dan Isyak hingga terpaksa menunggu giliran untuk menunaikan kewajipan.


Salute dengan Terminal Larkin yang menyediakan kemudahan Masjid dan salah satu pasaraya terkemuka di bandar JB saya dah lupa yang menyediakan solat yang besar dan boleh solat jumaat di situ.


Kalau boleh keutamaan ruang solat dibesarkan mengikut kesesuian pengunjung serta memberi keselesaan kepada pengunjung yang datang pasaraya. Kalau tandas ada di setiap tingkat apa salahnya buat sekali surau setiap tingkat Tak kisahlah kecil ke yang penting setiap tingkat tu ada surau.


One more thing sajadah juga perlu diberi perhatian memandangkan saya pergi sebahagian pasaraya sejadahnya macam tak pernah basuh setahun, bau 'hacingg' belum masuk pengalaman perempuan, telekung surau yang berbau busuk.

Comments

29 komentar

Ya sememangnya diakui.. tak semua pasaraya besar menyediakan ruang solat yang selesa... setakat ni saya puji pihak pengurusan AEON dan TESCO, terutamanya AEON yg menyediakan ruang solat yg cukup selesa kpd para pengunjung..

sibuk buat untung sampai nak laburkan kemudahan musolla pun dah lupa.

Memang sangat tak best kalau ke IKEA, GIANT dan TBS tu..kalau boleh memang nak elakkan ke sana, langsung tak pikir pasal masalah orang MUSLIM,kebanyakan yang ke sana pun orang MELAYU ISLAM kan?Paling saya suka ke AEON, memang surau agak besar, selesa, kain telekung pun banyak

arkitek tu masa buat costing tak fikir pun pasal ni..untung kalau arkitek tu orang Islam, kalau non muslim bukan dia ambil peduli pun. Asalkan boleh cut cost dan untung lebih..itu matlamat orang yang buat bangunan ni biasanya

Samalah dengan saya suka dengan surau AEON. sekarang ni AEON tengah Upgrade surau yang lebih selesa tapi ada sebahagian Surau AEON yang belum upgrade lagi mungkin bakal menyusul.

pasaraya kat jb boleh solat jumaat? rasanya mcm kat plaza angsana..

mostly memang macam inilah, patutnya time buat design bangunan lagi owner kena cakna bab ni. macam ofis saya dgn kapasiti 80 org pekerja, bangunan oklah selesa besarnya. owner buat surau di setiap level (ada 3 level), lelaki dan perempuan asing pulak tu. Jadi kami ada 6 surau dlm bangunan 3 tingkat ni.

kadang2 sdih bila tengok surau lagi kotor dari tandas. Islam dah ajar utamakan kebersihan, tapi still kotor. kenapa entah

selalunya juga solat di TBS. memang pernah merasa que panjang utk solat maghrib..semoga hal ini ditambah baik

masih sulit temukan ikea, cuma ada satu didaerah sini :(

yep, hal-hal macam ini memang selalu dipandang ringan, moga artikel ini membuka 'diorang' ni

yup setuju sangat. kadangkala bukan hanya ruang yang sempit.. bau kepam akibat ruang yang tertutup tiada udara keluar masuk.

Tulah pasal..patutnya biarlah surau pun selesa sama, ada tu dekat parking kereta suraunya

Setuju.. banyak developer amik ringan hal pembangunan surau dalam pasar raya walhal kita sebagai negara Islam pastinya perlu ada sedikit penambahbaikan dari segi implementasi pihak berwajib ke atas developer.. sy pernah pergi satu pasaraya.. ruang solat terpaksa dibuat bilik khas sebelah ruangan parking kereta.. patut boleh saja buat dalam pasaraya

Betul, itu shopping mall yang saya suka pergi..yg AEON jenis lama mungkin kecil suraunya, tapi yang baru2 ni macam di Shah Alam sangat selesa

Huhu.. kadang-kadang tu, diorang tak hiraupun akan kebersihan tempat solat tu.. ini yang biasa saya jumpa.. nak solat pun kadang2 tu tak datang hati.. kena cari masjid gak... Tapi bukan area ni la.. kat tempat lain...

b ab surau kat pasaraya ni..memang sedih.

kekadang..sakit hati pun ada.

sabar ajelah jawabnya.

last-last..gi masjid jugak yang best.

Mujur ada ruang solat. Kalau ikutkan ketamakkan mereka, ruang solat tu pun dia nak buat tempat meniaga.. Buat cuma nak lepaskan batok di tangga je tu.

sbb emilik pasaraya bkn org islam , jadi mrk ambil mudah saja . lbh baik bawa telekung sendiri yg terjamin bersih ...

jadi miris membaca artikel ini...

Cepat kali ya perkembangan dunia nie.
Aku sekarang nak coba suka too dengan AEON
kalau bukan kita sapa lagi nak suka? :)

kalau pemiliknya bukan muslim apalah daya

nasib kaum muslimin di telunjuk orang non muslim

buatkan peraturan buat mushola yang cukup untuk perusahaan besar

memang menyedihkan bila tandas lagi besar dari tandas.. :( harap pasaraya yang bakal dibina dapat melihat akan hal ini dengan lebih serius dan mengutamakan ruang solat dari ruang ruang yg lain..

ternyata dimana-mana sama aja, ditempat saya tinggal juga begitu, pusat perbelanjaan besar punya mushola yang kecil

memang polemik yang berat, sudah berlarut2 ga pernh terpecahkan

pasaraya kat jb boleh solat jumaat? rasanya mcm kat plaza angsana..


EmoticonEmoticon