Pengalaman Kali Kedua Ke Vietnam - adarain

Friday, 28 October 2016

Pengalaman Kali Kedua Ke Vietnam

Beberapa hari yang lepas saya bersama dengan Family dan kawan buat kali keduanya melawat ke Negara Vietnam di Ho Chi Minh City. Kali terakhir pergi Ho Chi Minh City tahun 2015 dan tahun ini pergi lagi.


Masa nak pergi sana dah mula confius sama ada RM masih boleh terima lagi ke tak kat sana memandangkan Ringgit kita jatuh teruk. Alhamdullillah Ringgit kita masih terima di kawasan pasar malam dan Ben Tanth.



Bermalam di Hotel Saigon Pink 2, Vietnam


Percutian kali ini agak lama 4 hari 3 malam berbanding sebelum ini 3 hari 2 malam.


Kali ini tidur di hotel yang lain iaitu Saigon Pink 2 Hotel. Luar je nampak buruk tapi dalam memng cantik belum tengok lagi dalamnya. Kalau bilik yang ada tingkap memang sangat besar dengan 2 katil king dan 1 katil single cukup sangat untuk 4 orang lelaki. Bilik perempuan pula tak ada tingkap just ada dinding je agak kecil tapi boleh muat untuk 3 orang.


Bilik Hotel Saigon pink 2


Wifi tak adalah laju mana tapi boleh layan fb live orang haha. Time tu tengok cerita patahnya sepasang sayap live kt fb ada sangkut2x skit. Kalau nak buka facebook ke instagram tu bolehlah.


Jadi belilah sim kad kat Hotel Saigon Pink 2 dengan harga RM15 untuk unlimited data senang lah kuar nanti boleh tengok internet.


Lagi satu, pelayan hotel Saigon pink 2 pun peramah, fasih bahasa melayu dan paling tak tahan gelaknya nama dia Tomok Vietnam. hahahahaha


==


Kitorang tak ada pergi mana2x just pergi pasar malam, ben tanth dan kawasan kat situ untuk shopping. Taka Plaza pun ada pergi tapi tak beli apa2x kat sana.


Kemudian ada satu tempat kitorang pergi iaitu buu dien iaitu merupakan Post Office Saigon, Vietnam salah satu tarikan pelancong. Kat situ boleh pos poskad kepada rakan2x kita kat Malaysia harga setem dalam 10,500 dong.


Buu Dien Vietnam




[caption id="attachment_6061" align="aligncenter" width="720"]Buu Dien Vietnam[/caption]

Pasar Malam Jual Tudung Neelofa Berlambak


Gila tak gila, setiap kedai ada jual tudung Neelofa macam2x kaler ada just tinggal pilih mana yang berkenan. Harga ada bermacam2x ada , ada yang jual RM6, RM10, RM15. Tengok jenis kainlah. Kalau pandai tawar menawar dapatlah harga murah. Kalau tak mampu beli tudung Neelofa kt Malaysia bolehlah ke sini. hahaa


Sempatlah sambar beberapa tudung, baju t-shirt, seluar pastu siap beli topi keledar Vietnam ni kalau kat Malaysia nak pakai memang tak bolehla. Topi keledar dorang comel dan simple je. haha.


==


So far, Alhamdulillah takde pengalaman ngeri yang di alami kat sini semuanya ok berjalan lancar.


Boleh baca kat [SINI] untuk percutian ke Vietnam saya yang Pertama.

Comments

11 komentar

Fuhh... boleh borong tudung Neelofa dekat Vietnam ni... dekat sana murah sangat berbanding dekat Malaysia..

ramai yang nak pergi vietnam sebab belanja murah dah banyak tempat bersejarah

Bestnya kalau RM boleh diterima lagi disana, mudah la nak shopping

alamak, baca cerita ni nak pegi lagi vietnam :D

senangnya bisa melancong kembali ke vietnam

cantik bilik hotel. pada saya nealofar fake tak sama yang ori. kualiti kain lain. atas oranglah kan nak beli

Ok nak ke sana untuk shopping tudung naelofar gak lah!

orang kata, nak niaga berasaskan textile, vietnam adalah destinasi terbaik.. . ;-)


EmoticonEmoticon