Pengalaman Bercuti di Yogyakarta 3 hari 2 malam - adarain

Monday, 16 January 2017

Pengalaman Bercuti di Yogyakarta 3 hari 2 malam

Tak taulah ni kali keberapa pergi bercuti di Yogyakarta, rasanya ini adalah kali ketiga kalau tak silap ak. Dan apa yang membuatkan aku rasa nak datang sini adalah disebabkan tempatnya yang meriah dan tiket penerbangan yang murah pergi balik RM74.


Perjalanan kali ini adalah kali pertama ak melawat ke tempat2x yang menarik dan bersejarah, kalau sebelum ini ak just explore di Candi Borobudur dan Istana Karaton sahaja tapi kali ini ak explore tiga (3) lagi tempat di Jogja.


Dari Airport ke Malioboro dalam 20 minit lebih, dapat harga RP 100,000. Ikut harga asal RP150,000, kalo pandai minta kurang harga, kurangkan harga lagi murah..


Hari pertama sampai dah waktu petang dan kami duduk di hotel Whiz Hotel, Maliboro. 2 bintang je tapi not badla best cuma tak ada kettle. Nanti ak review pasal hotel ni next post.


Mak ak siap bawak rendang daging dan mini rice cooker lagi dari malaysia makan kat jogja. Jimat sikit hahah. Beras dah ada tinggal masak n hari kedua makan ayam kfc.



Hari kedua Jalan2x ke Tempat Bersejarah


Menggunakan perkhidmatan supir dengan harga RP500,000 untuk satu hari.

Candi Borobudur

Berkenaan dengan candi Borobudur dan Istana Karaton boleh cek info [DISINI]. Hrga tiket pun dah naik skit dalam RP 240,000 dapat diskaun pun RP 10,000 je. Total RP 230, 000.


Candi Borobudur pun ni dah kali kedua masuk itupun kena teman member krang kalau tak masuk tinggal dia sorang plak.


Candi Borobudur




[caption id="attachment_6387" align="aligncenter" width="720"]Pemandangan dari puncak Candi Borobudur Pemandangan yg cantik dari puncak Candi Borobudur[/caption]

Gunung Merapi


Next bila dah habis habis pusing Candi Borobudur pergi pula Gunung Merapi. Antara aktiviti yang wajib kena pergi sebab gunung ini merupakan gunung aktif yang akan aktif selama 4 tahun sekali.


Dari sini, korang akan diberi pendedahan tentang gunung berapi yang meletus pada tahun 2010 yang memusnahkan satu kampung yang tinggal berhampiran dengan gunung merapi.




[caption id="attachment_6388" align="aligncenter" width="720"]Sejarah Gunung merapi Sejarah Gunung merapi 2010[/caption]

Barang yang tinggal di Gunung Merapi

Puncak bungker

Dikenakan bayaran RP 400,000 (RM114) untuk 1 jeep. kongsilah dengan member jadi murah. Korang akan naik jeep boleh muat dalam lima (5) orang dan dalam perjalanan nak naik atas tu akan ada tempat persinggahan seperti muzium, batu menangis dan puncak sekali.




[caption id="attachment_6398" align="aligncenter" width="720"]Pengalaman Bercuti ke Yogyakarta 3 hari 2 malam Kelihatan batu sedih[/caption]

Candi Parambanan


Merupakan candi Hindi yang banyak sejarah yang tersendiri dan bangunan yang dibina tidak menggunakan simen. Menurut sejarahwan bangunan terseput menggunakan telur putih menggantikan simen untuk membina candi tersebut.


Candi Parambanan


Lain bangunan lain tuhannya. Setiap bangunan ada namanya yang tersendiri. Tiket masuk lebih kurang sama macam candi Borobudur.


Candi Parambanan


Kalau nak jimat tengok candi borobudur pun dah cukup sbb candi Parambanan ni lebih kurang samanya dengan suasana borobudur. Nak keluar punyalah jauh menapak...



Tebing Breksi


Tempat last saya pergi iaitu Tebing Breksi salah satu tempat destinasi pelancongan terbaru. Dari sini korang boleh tengok view yang cantik dari tebing yang tinggi.


Tebing Breksi


Tiket masuk percuma sebab belum siap sepenuhnya, just kena bayar tiket parking RP10,000. Katanya bakal dikenakan bayaran masuk.


Tapi kalau tak pergi sini pun takpe sebab tak ada menarik sangat tapi yang nak bergambar tu bolehlah pergi..


Dah penat giler, sempat lagi ak singgah kedai makan kat sini order Nasi Ayam Bakar dan Nasi ayam Goreng. Memang sangat sedap layanan pun terbaik. :D


Bab makan ni best, boleh plak member ak pk yang mangkuk basuh tangan warna ijau tu sup.. Indonesia memang tak ada provide sup, Makan jelah dengan cicah sambal. Sambal dia pun superbbb sedapp.


Makan di tebing breksi



Malam Terakhir Bercuti di Yogyakarta


Malam terakhir kami di Maliboro sempat kami shopping kemudian berurut kaki pastu minum2x sat kat MCD, Malioboro.


Malioboro pun dah banyak berubah semenjak 2014 last pergi. Dah ada tempat duduk kat tepi jalan raya yang telah dibesarkan.


Pengalaman Bercuti di Yogyakarta 3 hari 2 malam


Pengalaman Bercuti di Yogyakarta 3 hari 2 malam


Bye2x Yogyakarta jumpa lagi Next time. Hope dapat lagi bercuti di yogyakarta. Airport jogja pun dah baru yang masih mengekal konsep tradisionalnya.

Jogja Airport
Comments

11 komentar

Banyak juga tempat menarik di Yogyakarta. Bercuti menimba pengalaman di tempat menarik yang jarang orang dapat pergi seperti di Candi Borobudur tentu menambahkan lagi pengetahuan yang sebelum ini hanya melihat dalam buku sejarah. Sebuah pengembaraan ilmu.

Syok jalan2..release tension kaN

Bestnya dapat bercuti sakan.. berjalan merata2..

mmg sangat menarik sbb banyak tempat bersejarah

wow! best!! belum punya rezeki ke sana lagi. inshaAllah one day :)

Kini Anda tak perlu khawatir urusan transportasi ataupun Pakej Pelancongan ketika liburan di Yogyakarta.

Cuti Cuti Yogyakarta menyediakannya untuk Anda, baik untuk budget travel ataupun paket menarik lainnya. Tentunya dengan kenyamanan dan kualitas layanan yang terbaik.

Hubungi kami di :
Phone Whatsapp : +6281329966060
Email : cuticutiyogyakarta@gmail.com
Instagram : @cuticutiyogyakarta

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
(pakej lain sila whatsapp)

Day 1
● Tebing breksi
● Kotagede (kilang silver & chocolate)
● Parangtritis beach
● Manding (leather arts)
● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

Day 2
● Merapi lava tour
● Borobudur temple
● Kalibiru

Day 3
● Timang beach
● Cave tubing pindul
● Pinus Forest
● Bukit bintang

Day 4
● Drop off to airport

Harga bermula dari:
RM 589 (ALL IN)*
RM 439 (exclude hotel)*

*kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
* kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal


Pakej termasuk
● Kereta Sewa AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
● Hotels *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
● Supir / Pemandu
● Makan supir
● Parking
● Entrance fee sesuai itinerary
● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
● Air mineral
● Insurance

Exclude:
● Airport taxes
● Gondola ride bilamana pergi timang
● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
● Menu tambahan untuk dinner / lunch
● Tips untuk driver (seikhlasnya)

Note:
Harga dapat berubah setiap masa
Harga tidak berlaku bagi high season

>>> Untuk pakej pelanconga jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
>>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
>>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Bukittinggi Padang, Medan,Pekanbaru,Bali,Aceh,Jogja atau mana mana destinasi seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia untuk lebih selamat..,murah.. dan meyakinkan.Urusan tiket kapalterbang juga boleh saya uruskan.
Pelbagai pakej ke seluruh Indonesia juga tersedia.Nyatakan destinasi anda dan kami sediakan semuanya.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga tinjau-tinjau Blog kami untuk pelbagai info:
http://freelancetour.blogspot.com/

Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
WhatsApp : +6282282222896
WhatsApp : +6282214441280
WhatsApp : +6282280000071
Call : +6282280000071
Call : +6282282222896
Call : +6282214441280
Email : dhanibandung@yahoo.com
Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
Terimakasih

Kami menawarkan Pakej Percutian ke Medan dan Danau Toba
Lake Tour 04 Hari / 03 Malam MYR 380 ( 10 orang )
Pakej kami design sangat murah dan berkualitas
FULL SERVICES
Hotel 3 Bintang
Makanan Halal
Driver humble
Pemandu Pelancongan professional

Sila contact Tiara Tours Indonesia
Jln. Panglima Denai No. 76 Medan, 20227
Licensed : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
Tel/Fax : +6261 - 733 59 765
Email : tiaratoursindonesia@gmail.com.
HP / WA +6281383535091
HP / WA +6285358982828
HP / WA +6285762820068

TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN
Toyota Avanza (05 orang ) MYR 155 / Hari
Suzuki Eritga (05 orang ) MYR 155 / Hari
Inova Reborn (05 orang ) MYR 175 / hari
Isuzu Elf (11 orang ) MYR 235 / Hari
Toyota Hiace (11 orang ) MYR 320 / Hari
Medium Bus ( 27 orang ) MYR 500 / Hari

Note :
HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL


EmoticonEmoticon