Friday, 22 November 2019

Kenapa Setiap Kapal Terbang Ada Limit Berat Masa Check in Bag?

Korang kena faham kenapa setiap airlines kena limit kan KG untuk check in bag & juga hand-carry..bukan saje-ii x nk bg korg check in lebh dri allowance yg korang dapat..nak taw sebb ape stiap airlines bole check in 30kg or 1 pieces :

Kenapa Setiap Kapal Terbang Ada Limit Berat Masa Check in Bag?
sekadar gambar hiasan
Ini sebab sebelom kapal berlepas dri airport, akan ade orang yg bertanggungjawab untuk buat pengiraan stabilisation for the airplane di mana dorang akan calculate how many passenger and how many total of bag passenger check in, ini kerana untuk buat balancing and trimming untk setiap kapal terbang

So cuba bayangkan kalau kapal load passenger tak penuh tapi bag passenger yg check in tu lebih dri load passenger, mungkin akan menyebabkan balancing tu tak stabil..so sebab tu as a groundcrew dekat setiap airline, staff akan bagitau sorang passenger boleh bawa 1 handcarray tak lebh dari 7kg (based on airline) & check in bag tak lebih dari allowance yg passenger dpt cth 30kg or 1pcs = 23kg..

So kalau passenger bawa lebh dri allowance yg ditetapkan akan dikenakan charga mungkin disebab kan untuk tambahan cargo load dan sebagainya..if you excess 1 or 2 kg yes groundcrew still have courtesy bout that but if more than your allowance,they cannot accept..

Dan tolong jangan nk buat muka sedih..merayu-rayu dekat groundcrew or jangan nk mrah marah staff..you travel and you supposed to know how many allowance you have and how many handcarry can you bring along..

Please make sure also, inside your check in bag no any lithium batteries..handphone..tab/ipad & vapers..


Dipuji tak terbang, Dihina tak tumbang. Pasti bangkit!

2 comments:

  1. thium batteries..handphone..tab/ipad & vapers..kalau ada benda-benda ni bahaya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan diletakkan dibahagian cargo.. item ni kena letak kat hand carry bawak masuk kpl terbang.

      Delete


EmoticonEmoticon