Tuesday, 1 April 2014

Sekali Lagi Travel Ke Yogyakarta, Indonesia

Ini kali kedua saya ke Yogyakarta manakala buat ibu bapa saya sudah tiga kali ke Yogyakarta. Apabila sampai ke Yogyakarta, tempat yang kami akan kunjungi adalah Malioboro. Pergi Yogyakarta tak sah kalau tak singgah Malioboro.

Hotel sama juga yang kami tempah iaitu Hotel Mutiara (3 Bintang). Hotel tersebut betul-betul berada di tengah pekan Maliobor0 dan berdekatan dengan kedai. Ini memudahkan saya bersama keluarga untuk berjalan-jalan sekitar pekan Malioboro tanpa menaiki teksi dengan berjalan kaki sahaja.

Kenapa Tertarik Ke Yogyakarta?

Tertarik untuk datang sekali lagi ke sini kerana barang-barang seperti baju dan kain tersangat murah. Kali ini, kami sekeluarga beli kain untuk raya yang akan menjelang berapa bulan sahaja lagi. Pekan di sini juga tidak terlalu sesak atau jam seperti Bandung dan Jakarta. Antara tempat pilihan utama kami sekeluarga semestinya Pasar Beringharjo, Mirota batik dan Toko Al-Fath Muslim dan Muslimah.

Pada waktu malam pula pekan Malioboro, Yogyakarta meriah dengan mainan alatan angklung dan nyanyian band jalanan serta banyak kedai makanan di buka sepanjang jalanan kaki lima. Banyak pilihan yang disediakan. Tidaklah terlalu bosan tinggal di bilik hotel sahaja setiap malam. Inilah kelebihan Pekan Malioboro, Yogyakarta berbanding dengan tempat-tempat yang lain di Indonesia. Warisan tradisional masih ada dan tidak pernah pudar.

Jom Belajar Bahasa Indonesia

Jom kita belajar serba sedikit bahasa Indonesia. Sedikit sebanyak dapat membantu anda ketika melancong ke Indonesia.
  • Macet - Sesak/Jam

  • Kass - Kaunter

  • Obral - Big Sale

  • katun - Cotton/kapas

  • Polero - Jaket

  • Toko - Kedai

  • heilem - Topi Keledar

  • Es - Ais

  • Es Teh - Te'o Ais

  • Wisata - Pelancongan

  • Sabuk - Tali Pinggang

  • Pengaman - keselamatan

  • Mobil - kereta

  • Stasiun - Stesen

  • Motip - corak

  • Capek - Penat
Banyak lagi perkataan Indonesia yang belum diketahui dan ada juga perkataan yang sama cuma ejaannya yang lain seperti Taksi, kalau di Malaysia ejaannya teksi tapi membawa maksud yang sama.

Dipuji tak terbang, Dihina tak tumbang. Pasti bangkit!

57 comments:

  1. belum pernah jejakkan kaki ke yogyakarta...teringin nak pergi ke tempat orang ni...bila masuk dan baca entri ni dapatlah belajar sikit bahasa sana...hee :D

    ReplyDelete
  2. Bestnya... Dah 2 kali pergi ke Yogyakarta... Saya belum berpeluang pergi ke sana lagi... Kalau ada kesempatan satu hari nanti nak juga bawa keluarga bercuti ke sana...

    ReplyDelete
  3. Tak terfikir lagi nak datang sini. In Shaa Allah one day mesti sampai...

    ReplyDelete
  4. Ejaan bahasa Indonesia lebih menggunakan cara membaca abjad Indonesia sedangkan Ejaan bahasa melayu lebih kepada abjad English.

    ReplyDelete
  5. Wahh mmg seronok.. lama dah tak ke Yogya.. pasti dah bnyk perubahan di sana.. nice sharing Bahrain.. :)

    ReplyDelete
  6. tak pernah lagi sampai di yogyakarta.. mesti seronok membelibelah di sana..

    ReplyDelete
  7. Wah.... pergi melancong ke luar negara. Teringin jugak nak melancong ke luar negara ni. Tunggu duit banyak dulu lah... :-)

    ReplyDelete
  8. perkongsian bro memang tidak mengecewakan..siap dengan kamus lagi.

    ReplyDelete
  9. menariknya dapat berjalan-jalan..

    ReplyDelete
  10. agaknya kalau suri nak ke sana bolehlah cal adarain eh hee...ada pelekat peti aias nak satu heee

    ReplyDelete
  11. sikit-sikit nak kena tahu juga perkataan yang biasa guna tu. memudahkan urusan nanti.

    ReplyDelete
  12. x pnah sampai ke yongyakta..
    tapi suka baca entry tarvel..at lease bila pergi boleh bayangkan bro..
    he..he..ok nanti nak hafal la bahasa indon tu..

    ReplyDelete
  13. BELOM PERNAH SAMPAI DI SANA.. BILALAH NAK BERPELUANG PERGI SANA..

    ReplyDelete
  14. Indonesia pun belum pernah jejak. Kalau tengok entri yg pergi Yogyakarta ni mesti akan ke Malioboro. Satu lagi gunung berapi...dan candi borabudur. Ada rezeki nanti sampai le juge...

    ReplyDelete
  15. tak pernah lagi sampai negara Indonesia ni...tp mom selalu shopping kat Jakarta..tang sangka jogja ada tempat menarik untuk shopping.

    ReplyDelete
  16. Pengalaman yang menarik..tak tahu pulak yogyakarta nie menarik..lepas nie kena bawa family datang sini..terima kasih atas perkongsian yang diberikan..

    ReplyDelete
  17. Belum pernah sampai lagi ke indonesia =)

    apapun, dapat jugak tgk gambar..cantik pekan ni...tenang jer nampak..tak jem

    ReplyDelete
  18. Wah saya tak pernah lagi jejak ke Indonesia

    ReplyDelete
  19. Memang nampak tak jem tapi menjelang pukul 7 pagi dah sesak tapi seteruk di Jakarta dan bandung.

    ReplyDelete
  20. "Obral" not "Obrol". Its means Big Sale. #FYI

    ReplyDelete
  21. gunung berapi tak berapa seronok sangat kalau nak dibandingkan gunung di Bandung boleh nampak kawah.

    ReplyDelete
  22. INSYA ALLAH, kalau ada rezeki ke sana jua. Tambang pun murah sahaja melalui Airasia.

    ReplyDelete
  23. terima kasih ya atas pembetulannya.

    ReplyDelete
  24. bajet untuk travel macam ni selalu berapa rm,boleh share share x,hahaha, macam nak try jugak travel luar,

    ReplyDelete
  25. wah jauhnya shopping raya...=)

    ReplyDelete
  26. wohaa....syok nye jog ja...teringin nak pergi....baru pergi jakarta, medan dan bali jer..

    ReplyDelete
  27. belum pernah jejak kaki ke sini lagi, dengar cerita pun dapat bayangkan serononnya tu ;)

    ReplyDelete
  28. bestnya dapat berjalan kat tempat orang...

    ReplyDelete
  29. bestnya kalau SA dapat pi sini...tgok2 tempat orang kan...

    ReplyDelete
  30. tak jejak kaki lagi sini bro.
    plan nak pegi bila dah kahwin kot..hahaha

    ReplyDelete
  31. Nanti update gambar pasal makan-makan kat sana yea.....

    ReplyDelete
  32. yumida pun sama..terdengar ayat macet dri driver ke jakarta. rupanya meaning dia sesak. syok kan ke sana. barang2 murah. bez shopping

    ReplyDelete
  33. pehh..rajin gila berjalan nih..

    ReplyDelete
  34. Bajet travel macam ni bergantung berapa hari kita stay di Jogja, Saya agak dalam 4 hari 3 malam dalam RM2000 lebih dah memadai termasuk tiket penerbangan tapi tidak termasuk hotel. Kebiasaan tiket penerbangan tidak sampai seratus melalui Penerbangan AirAsia begitu juga hotel di Jogja. Hotel di Malioboro ada yang murah tapi itu semua bergantung pada kemampuan dan keselesaan kita pada hotel tersebut. Ada dua hotel yang saya dapat kenal pasti dan dah cuba iaitu Hotel Inna Garuda dan Hotel Mutiara di Malioboro.

    ReplyDelete
  35. Kalau nak berbulan madu di sini pun boleh juga.

    ReplyDelete
  36. Saya lupa nak tangkap gambar makanan di sana. Lapar sangat punya pasal. :)

    ReplyDelete
  37. kalau berkelapangan dari segi duit dan masa, teringin juga nk merasa pergi ke indon.. mecam best je..

    ReplyDelete
  38. Bestnya dapat jalan-jalan Yogyakarta

    ReplyDelete
  39. Yes! Finally someone writes about Easter Party Ideas 2014.

    ReplyDelete
  40. nak g... jelesnya!!! k bye :(

    ReplyDelete
  41. Bila lah boleh jejakkan kaki kat sini ni..hehe..nak kena prepair bajet betul-betul dulu..hehe

    ReplyDelete
  42. Pernah sampai di sini, waktu malam paling best, meriah di sepanjang jalan, nak makan pun senang.

    ReplyDelete
  43. He's been riding Harleys forr 20 years, he was a rat. Clay believes
    gun running along with swift and violent revenge is the way Clay
    runs his MC. It iss entertainment The Sons of Anarchy are being challenged by white supremacists.
    However, unkike Carmela Soprano, Katey Sagal's character, Gemma Teller-Morrow, has plit fro Jax's stepfather, Clay,
    Piney and Otto. It's sset in the ironically named California town of Charming in the San Joaquin Valley day is gone off California that runs guns to earn iits living.

    ReplyDelete
  44. Tremendous things here. I am very happy to look your article.
    Thank you so much and I am looking ahead to touch you. Will
    you please drop me a e-mail?

    ReplyDelete
  45. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you may be a great author.
    I will always bookmark your blog and will often come back at some point.
    I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice holiday weekend!

    ReplyDelete
  46. kenapa di akhir kata di malaysia selalu pakai e
    misal nama = name.masalah = masaleh

    ReplyDelete
  47. Hi, tempat tinggal saya di sekitar Yogyakarta tetapi sekarang tinggal di Tanjung Balai Karimun. Saudara di Malaysia ada, kalau tidak salah di Kukup (pernah kesana sekali).

    Kalau ada yang mau ditanyakan soal Bahasa Indonesia, tanya saja ke saya :)

    Hi, I was born near Yogyakarta and now I live at Tanjung Balai Karimun. I have a grandfather live at Malaysia, Kukup I believe (I was visited there one time).

    If you have any question about "Bahasa Indonesia", kindly ask me :)

    ReplyDelete
  48. Boleh simpan dalam nota bahasa indon ni, mana tau tahun depan boleh pi sana

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej pelancongan Jogja. Selain paket pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Deing, Bali, Lombok, Karimunjawa dan lain-lain. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    • Gold Package (Parangtritis Beach, Borobudur Temple, Lava tour Merapi, Ramayana Ballet Prambanan, Dieng Tour: kawah sikidang, dieng plateu teater, Telaga Warna, Candi Arjuna)

    1st day
    Parangtritis Beach

    2nd day
    Borobudur, Exploring Merapi eruption using jeep, Prambanan Resto, See Ramayana Ballet Prambanan

    3rd day
    Dieng Tour: kawah sikidang, dieng plateu teater, Telaga Warna, Candi Arjuna

    4th day
    Bakpia 25, Batik Beteng, Transfer out

    • Silver Package (Borobudur, Alun-alun kidul, Pindul Cave, Indrayanti, Bukit Bintang, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede)

    1st day
    Borobudur, Alun2 kidul

    2nd day
    Pindul Cave, Indrayanti, Bukit Bintang,

    3rd day
    Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

    4th day
    Bakpia 25, Batik Beteng, Transfer out

    • Economy Package (Parangtritis Beach, Pindul Cave, Indrayanti, Bukit Bintang, Kraton, Tamansari, Merapi (without jeep))

    1st day
    Parangtritis Beach

    2nd day
    Pindul Cave, Indrayanti, Bukit Bintang,

    3rd day
    Kraton, Tamansari, Merapi (without jeep))

    4th day
    Bakpia 25, Batik Beteng, Transfer out

    Total Price:
    RM
    pax gold silver economy
    2 1084 903 792
    6 737 598 487
    7 750 625 514
    10 695 570 459
    11 723 556 489
    15 681 598 445
    16 723 598 459
    20 681 570 487
    21 681 528 417
    30 653 570 445

    Note:
    2-6 pax menggunakan kereta sewa sejenis Toyota Avanza, Innova, APV
    7-10 pax menggunakan kereta sewa sejenis Isuzu elf / Toyota dyna / Travello 11 seats
    11-15 pax menggunakan kereta sewa sejenis Isuzu elf / Toyota dyna / Travello 16/17 seats
    16-20 pax menggunakan 2 kereta sewa sejenis Isuzu elf / Toyota dyna / Travello 11
    21-30 pax menggunakan microbus 30 seats

    All package types include:
    • Private Car / Minibus / Bus AC
    • Hotel 2/3 star (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Guide (optional)
    • Tour leader (optional)
    • Parking fees
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Guide
    • Tour leader
    • Pengeluaran pribadi (laundry, pulsa, belanja dll)
    • Menu makan siang / malam tambahan
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga tidak berlaku pada musim liburan
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301.
    Kami juga melayani pakej pelancongan dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

    Wassalamualaikum wr wb

    Office: Jl.Parangtritis KM 11 Manding Bantul Yogyakarta
    Phone: +622747890010
    Sms / whatsapp: +628985101301

    ReplyDelete
  50. Senang sekali kalau Anda merasa suka datang ke yogyakarta, saya bertempat tinggal di yogyakarta pula, Yogya merupakan tempa yang nyaman, namun sayang sekai saat ini sudah banyak sekali bangunan-bangunan tinggi maupun hotel berbintang berdiri di yogyakarta.

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami dapat bagi harga yang berpatutan tentunya dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga tidak mengikat, kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete
  52. Hye! Kalau untuk backpackers, pengangkutan apa yang paling sesuai untuk pusing2 kota jogja ini? Atau, adakah lebih baik untuk guna khidmat agen? Mohon untuk kongsikan pengalaman. Tq.

    ReplyDelete
  53. hai zaim, berapa hari nak stay sana? Kalau nak pusing2x seluruh kota jogja better amik teksi sebab area jogja ni besar. Kalau nak pg jogja stay kat malioboro, memang best and meriah dari pag sampai malam. :D. Saya pergi tak pakai egen just pergi gitu2x je berdasarkan carian pengalaman orang di google.

    ReplyDelete
  54. Bimo Mekarwangi Bandung Tour28 June 2015 at 20:44

    PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    ReplyDelete
  55. Very good blog you have here but I was wondering if
    you knew of any message boards that cover the same topics talked
    about here? I'd really like to be a part of online community
    where I can get feed-back from other knowledgeable individuals
    that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
    Thank you!

    ReplyDelete


EmoticonEmoticon