40 Cara Berjimat Sempena GST - adarain

Wednesday, 1 April 2015

40 Cara Berjimat Sempena GST

Hari ni 1 April 2015. Hari keramat dan bersejarah buat semua Rakyat Malaysia kerama perlaksanaan GST telah bermula hari ini.


Jadi bagaimana nak berjimat wang dari kehabisan. Setiap masalah ada penyelesaiannya.


Tips ini telah dikongsikan oleh Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yang kini juga merupakan seorang penulis buku Mudahnya Beli Rumah. Kita ikut tips beliau di bawah.



40 cara untuk Berjimat Sempena GST


Lantaklah orang nak kata apa, yang penting kita jimat belanja. Tarik nafas dan bermulalah :


40 Cara Berjimat Sempena GST




  1. Belanja kurang dari pendapatan

  2. Cari cara buat duit lebih

  3. Ubah gaya hidup

  4. Rancang kewangan andA

  5. Mulakan menabung EMAS FIZIKAL

  6. Batalkan kad kredit

  7. Kurang cakap di handphone

  8. Cari hobi yang tambah pendapatan

  9. Hadiahkan diri dengan simpanan

  10. Tahan nafsu hingga promosi baru beli

  11. Jangan beli kerana “Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun”

  12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang

  13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa.

  14. Nikmati hiburan percuma

  15. Kekal prestasi cemerlang

  16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu.

  17. Jangan riadah di Pavillion atau Mall

  18. Berhenti merokok

  19. Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat

  20. Makanan bukan untuk dicuba

  21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran

  22. Takaful jangan lebih 10% pendapatan

  23. Sediakan dana pelaburan

  24. Jangan mudah putus asa

  25. Jangan salahkan panda bila kita susah.

  26. Barang terpakai bukan dosa.

  27. Beli Baju di Mydin pun kacak juga

  28. Beli secara tunai

  29. Jangan jadi hamba faredadee

  30. Jangan jadi hamba honda city

  31. Guna moto itu ranggi

  32. Jangan berhutang kerana layak pinjaman

  33. Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma

  34. Lupakan impian tambah Nelopah

  35. Kereta kecil tetap bergaya

  36. Azam beli rumah bukan tambah orang rumah

  37. Lupakan sportrim dan spoiler kereta.

  38. MESYUARAT KELUARGA TENTANG BELANJA

  39. Kurangkan tengok drama orang kaya2

  40. Didik nafsu


Siapa yang boleh kawal nafsu, ia boleh kawal dunia. Bersedialah untuk tahun 2015.




Jom tambah pendapatan dengan bekerja bersama syarikat dari seluruh dunia dan di terima bayaran upah yang sangat lumayan untuk setiap projek yang di siapkan sebagai pekerja bebas (freelance) hanya dari rumah. klik [DISINI]



Bersediakah? Tepuk dada tanya poket. Jika poket masih diam tak berbunyi (atau berbunyi duit syiling), bolehlah mula ikut satu persatu senarai di atas.. jgn lupa 2015, tahun GST.

Comments

19 komentar

tips yang baik untuk panduan orang ramai.

kalau la mampu...susah jugak nak berjimat walaupun cuba...sebab semua benda mahal...

pergh..banyak gk cara boleh berjmat ni..mungkin ada yg sedar mngkin tak perasan ..

Mcm2 cabaran dah skrng ni.. GST pun salah satu daripadanya. Mmg kena kawal perbelanjaan & kena selalu berhati2 kan...

pelbagaikan sumber pendapatan. Masa yg ada jgn disia siakan. Huhu. Gst.... oh gst...

berjimat adalah perkara yang baik

in realiti, ada certain perkara kita boleh praktikkan tapi ada gak yg tak

beli baju di mydin tak kena GST..hihi..

trima kasih atas tips tips yg menarik tuk berjimat.

banyak cabaran tahun ni. tabah je la

MACAM PERNAH KU BACA.. TAPI DI MANA YA..

Beruntung bagi mereka yang sedari awal tidak memiliki hal di atas. Bukan suatu yang mudah untuk ubah rutin atau kebiasaan yang selalu dibuat. Memerlukan semangat dan keazaman yang kuat ^_^

apa tuh GST saya tak tahu tentang hangatnya pembicaraan di rakyat malaysia

kenapa beratkan GST daripada bea cukai

Memang tengah tahan nafsu untuk membeli ni..bila promosi ja baru pergi hypermart, kalau tak beli kat kedai runcit biasa ja

tahun ni,, semakin mencabar,, kos sara diri pom mningkat,,
Terima kasih admin,, Tips-tips yang amat berguna ,,
masa untuk beramal plak sekarang..
di samping nk jimat sbb GST ,, kita pom dapat mnyahut seruan agama agar x boros dlm bebelanja..
#KITABOLEH

Tips nombor satu yang paling susah orang nak ikut.Bila cakap nampak macam mudah je,tapi hakikatnya....

pelbagaikan sumber pendapatan itu pilihan saya, sebab sy suka belanja


EmoticonEmoticon