Update ColorOs V2.0.8i Kit Kat Oppo Find 7a - adarain

Monday, 13 April 2015

Update ColorOs V2.0.8i Kit Kat Oppo Find 7a

Cara nak update V2.0.8i Oppo Find 7/7a


Pada hari Jumaat yang lepas pengguna Oppo Find 7/7a telah menerima kemaskini V2.0.8i kit kat yang lebih stabil berbanding sebelumnya.


1 – Download fail ini dulu :
Klik [DISINI] 900+mb (full Package) untuk download fail V2.0.8i bagi pengguna V1.2.8i/v1.2.9i. Untuk pengguna V2.0.7i boleh di download [DISINI] atau boleh download melalui OTA yang boleh bermula pada hari ini iaitu Isnin. Manakala Versi sebelum 2.0.0i tidak akan ada proses OTA so kena download secara manual.


2 – Pergi kt menu, cari icon Files then pindahkan/transfer fail tadi ke dalam internal storage. Terus paste (tak perlu buat folder).


3 – Siap download pergi kat menu, cari Backup & Restore then Restore hingga selesai.


4 – Pergi kat setting , klik Backup & Reset. Klik Factory Data Reset (proses ini dilakukan agar berjalan dengan lancar tetapi kalau tak nak pun tak apa just skip to no 6)


5 – Selesai Reset tunggu Phone restart semula.


6 – Pergi kat setting >> about phone >> system updates >> local update.. klik kat file  file zip yang transfer kat internal tadi.


Update V2.0.8i Untuk Oppo Find7a


Update V2.0.8i Untuk Oppo Find77a


Update V2.0.8i Untuk jenama Oppo Find7a


Cara Update V2.0.8i Untuk Oppo Find7




[caption id="attachment_3844" align="aligncenter" width="300"]Update V2.0.8i Untuk Oppo Find7a (2) Pastikan dibawah garisan merah ada Zip fail V2.0.8i yang telah korang downlad kemudian klik sahaja. (gambar di atas tidak ada zip fail V2.0.8i, admin dah delete sebab dah update)[/caption]

 7 – Biarkan seketika ( system tengah update/upgrade ) sampai phone korang Restart dengan sendirinya.


8 - Bila dah On phone, ikut step phone nak korang pilih bahasa, Negara bla..blaaa..blaaaa sampai lah korang tengok kt screen phone korang tue dia suggest RESTORE.


*Bab RESTORING, makan masa agak lama sikit. So, bawa bersabar & jangan pikir phone korang dah jahanam.


9 -  Tamat




Ringkasan untuk upgrade V2.0.8i


1. System Update (Works for ColorOS Stock Recovery):
1. Download and copy the package to the root directory (meaning don't put it into any folders) your phone storage
2. Make a backup with the stock Backup & Restore app
3. Open System Update -> Local Update -> Tap the update package -> Wipe data and update
4. Wait until the update is finished then tap Reboot
5. Power on and use the Backup & Restore app to restore your data.


sumber dari Oppo Forum 



Bagi yang dah biasa update ni perkara macam ni sangat mudah tetapi bagi yang baru first time nak upgrade akan teragak-agak nak upgrade ke version yang baru.




[caption id="attachment_3853" align="aligncenter" width="300"]v2.0.8i updated upgrade selesai untuk Find7a[/caption]

Perbezaan ketara yang terbaru adalah paparan muka depan yang sama seperti iPhone.



Persoalan tentang Oppo Find7/7a upgrade V2.0.8i kit kat



  1. S: Adakah segala data dan file akan hilang selepas upgrade V2.0.8i
    J: Yap, segala data dan file akan hilang seperti contact dan aplikasi seperti Fb
    tapi gambar tak hilang. Disarankan untuk melakukan backup.

  2. S:  Lepas upgrade apa akan jadi? Makin smooth or lambat?
    J: Selesai upgrade, Sistem semakin smooth dan laju. Tidak perlu risau untuk upgrade versi ini.

  3. S: Apa akan jadi kalau tak upgrade V2.0.8i?
    J: Tidak ada apa yang terjadi cuma Color OS yang korang pakai outdated la kira ketinggalan sikit. Semua sekadang dah pakai Kit kat or Lolipop.

  4. S: Bagaimana pula dengan kamera selepas upgrade v2.0.8i?
    J: Setakat ini tidak ada masalah kamera dan still cantik untuk ambil gambar.

  5. S: Baru2x ni saya ada dapat notification update untuk download v1.2.9i, perlu ke update?
    J: Ya, perlu update untuk stability improvement pada phone korang.


Nak tahu apa yang bestnya Color OS V2.0.8i, boleh klik [DISINI] 
Comments

12 komentar

memang lengkap panduan ni dan mudah untuk newbie

panduan yang berguna untuk penguna oppo

Pengguna Oppo pasti tidak ketinggalan untuk mempertingkat pengetahuan, entri ini banyak membantu. Perkongsian yang bermanfaat.

alamak.. kenapa dia kata tak bole nk compress file v2 tu.. zip file tu.. camne ni..

Hehe..macam mana pakai OPPO? Sedap tak bro? Tak hanging ke?

baru pakai beberapa minggu, setakat ni ok belum ada hang or lag lagi. kena tunggu untuk beberapa bulan lagi kalau nak tau ada hang or lag ke tak. :D

belum ada kesempatan untuk pakai oppo.. hehe

Dlm 4.4.2 xde guest mode ke

Klu nk blk semula ke jelly bean coloros 1.2 cmna?

tak sure sebab saya pakai lolipop. kalau nak downgrade buat macam biasa nak step nak upgrade.

[…] –  Tamat! Semoga membantu. :D. Untuk Gambar rajah boleh rujuk [DISINI] lebih kurang […]

sy pakai oppo dah nk masuk 2 TAHUN masih ok, xada apa-apa PROBLEM lagi setakat ni.. dah beberapa kali jatuh time buat keje masih ok JUGAK..

samalah sekarang dah masuk setahun lebih still ok. Hang lag semua takde walaupun banyak app dah isntall. :D


EmoticonEmoticon