Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak? - adarain

Thursday, 23 July 2015

Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak?

Sekarang ni dah berlambak smartphone clone di merata-rata tempat dengan harga yang sangat murah berbanding dengan smartphone original.


Masih lagi ramai orang yang keliru untuk membezakan antara clone dan original.


Sebenarnya nak bezakan antara clone dan ori tu senang je kalau dah berpengalaman mempunyai hp sebelum ni.


Perbezaan antara clone dan ori sangat jauh dari segi dalamannya iaitu OS kalau dari segi luaran mungkin nampak sedikit persamaan.



Tips nak tahu Hp Oppo Ori ke tak?



  • Dail *#06# di telefon korang (selain oppo pun boleh)

  • No IMEI akan keluar pada skrin hp korang seperti gambar di bawah

  • Semak No IMEI pada belakang hp korang atau pada bahagian battery ataupun pada bahagian kotak hp korang. Kalau sama maknanya hp korang original.


Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak




  • Kemudian semak no IMEI tadi untuk pengesahan di IMEI OPPOSelain dari pengguna Oppo, boleh cek [DISINI]

  • Kalau keluar maklumat tentang hp korang pada imei oppo maknanya hp oppo korang adalah original.


Nombor IMEI digunakan oleh rangkaian GSM (Global System For Mobile) untuk mengenalpasti peranti korang adalah sah ataupun tidak.


Korang boleh menggunakan kod IMEI untuk mengenal pasti pengeluar, jenama, model, beberapa keupayaan teknikal dan ketulenan peranti.


Oppo Checker IMEI

Comments

17 komentar

dah check, nasib baik sama.... thank bro

Caranya sama juga mcm hp lain...

Oppo ak 02.... jdi bad quality ke?

Oppo hp dari Cina yang berkualiti. 02 tak bermakna bad quality sebab banyak hp cina sekarang dah berkualiti tak macam dulu. :D

aku dah check, tp macam mana nak tahu kita punya clone? dia keluar maklumat kata phone kita clone ke? atau no imei x dapat di check utk tunjukkan itu clone?

No Imei kat hp tak sama dengan box maknanya tak ori atau tak keluar description hp pada Imei website.

bagus juga panduan ni tuan..sebagai panduan untuk elak kena tipu

wah baru tahu nih rahasia,terima kasih sangat membantu saya kalau beli telepon baru

sebab tu #AbangMunz tak suka pakai telepon macam ni. Kadang-kadang susah nak tentukan ori atau fake

kemain kena gigih lagi check hehe

Panduan yang sama juga boleh digunakan untuk handphone jenama lain...

Warghh sedihnye cek imei oppo x sama langsung lak tu , dah la baru beli harini!!

Alahai sedihnya bila cek no imei x sama langsung , dah la baru aje beli harini oppo n3 dekat pertama complex

sedihnya dengar, baru belik pulak tu kan. kena pergi dengan kawan yg expert bab hp. kalao tak naya je kene tipu. dah terbeli nak buat cam ne. redha je la. Takpun kena g kedai tu balik minta yg ori.

Tips terbaik. moga anda membeli Oppo yang ori

memang skrng sdh ramai orang - orang memakai HP Smartphone

[…] Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak?  […]


EmoticonEmoticon