Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak?

Sekarang ni dah berlambak smartphone clone di merata-rata tempat dengan harga yang sangat murah berbanding dengan smartphone original.

Masih lagi ramai orang yang keliru untuk membezakan antara clone dan original.

Sebenarnya nak bezakan antara clone dan ori tu senang je kalau dah berpengalaman mempunyai hp sebelum ni.

Perbezaan antara clone dan ori sangat jauh dari segi dalamannya iaitu OS kalau dari segi luaran mungkin nampak sedikit persamaan.


Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak?
sekadar gambar hiasan

Tips nak tahu Hp Oppo Ori ke tak?


  • Dail *#06# di telefon korang (selain oppo pun boleh)

  • No IMEI akan keluar pada skrin hp korang seperti gambar di bawah

  • Semak No IMEI pada belakang hp korang atau pada bahagian battery ataupun pada bahagian kotak hp korang. Kalau sama maknanya hp korang original.

  • Kemudian semak no IMEI tadi untuk pengesahan di IMEI OPPOSelain dari pengguna Oppo, boleh cek [DISINI]

  • Kalau keluar maklumat tentang hp korang pada imei oppo maknanya hp oppo korang adalah original.

Nombor IMEI digunakan oleh rangkaian GSM (Global System For Mobile) untuk mengenalpasti peranti korang adalah sah ataupun tidak.

Korang boleh menggunakan kod IMEI untuk mengenal pasti pengeluar, jenama, model, beberapa keupayaan teknikal dan ketulenan peranti.

Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak? Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak? Reviewed by Adarain Channel on July 23, 2015 Rating: 5

18 comments:

  1. dah check, nasib baik sama.... thank bro

    ReplyDelete
  2. Caranya sama juga mcm hp lain...

    ReplyDelete
  3. Oppo ak 02.... jdi bad quality ke?

    ReplyDelete
  4. Oppo hp dari Cina yang berkualiti. 02 tak bermakna bad quality sebab banyak hp cina sekarang dah berkualiti tak macam dulu. :D

    ReplyDelete
  5. aku dah check, tp macam mana nak tahu kita punya clone? dia keluar maklumat kata phone kita clone ke? atau no imei x dapat di check utk tunjukkan itu clone?

    ReplyDelete
  6. No Imei kat hp tak sama dengan box maknanya tak ori atau tak keluar description hp pada Imei website.

    ReplyDelete
  7. bagus juga panduan ni tuan..sebagai panduan untuk elak kena tipu

    ReplyDelete
  8. wah baru tahu nih rahasia,terima kasih sangat membantu saya kalau beli telepon baru

    ReplyDelete
  9. sebab tu #AbangMunz tak suka pakai telepon macam ni. Kadang-kadang susah nak tentukan ori atau fake

    kemain kena gigih lagi check hehe

    ReplyDelete
  10. Panduan yang sama juga boleh digunakan untuk handphone jenama lain...

    ReplyDelete
  11. Warghh sedihnye cek imei oppo x sama langsung lak tu , dah la baru beli harini!!

    ReplyDelete
  12. Alahai sedihnya bila cek no imei x sama langsung , dah la baru aje beli harini oppo n3 dekat pertama complex

    ReplyDelete
  13. sedihnya dengar, baru belik pulak tu kan. kena pergi dengan kawan yg expert bab hp. kalao tak naya je kene tipu. dah terbeli nak buat cam ne. redha je la. Takpun kena g kedai tu balik minta yg ori.

    ReplyDelete
  14. Tips terbaik. moga anda membeli Oppo yang ori

    ReplyDelete
  15. memang skrng sdh ramai orang - orang memakai HP Smartphone

    ReplyDelete
  16. […] Macam Mana Nak Tahu Hp Oppo Ori Ke Tak?  […]

    ReplyDelete
  17. betul sekali cukup cek imei nya ja... selain itu cek beratnya jg dpt di cek pasti beda

    ReplyDelete

Powered by Blogger.