Telegram 3.0 Apa Yang Best

Telegram 3.0 - Satu kejayaan besar buat Telegram yang semakin popular kerana penghantaran pesanan khidmat ringkas lebih dari 10 billion dari pengguna Telegram. Ini bermaka telah ramai yang menggunakan perkhidmatan Telegram sejak 2 tahun diwujudkan.


Tekegram


Kini Telegram telah mengemaskini sehingga ke 3.1.3 dengan banyak pembaharuan yang telah dilakukan oleh pihak developer telegram.



Telegram 3.0


Jom lihat pembaharuan pada telegram.

Sticker


Telegram telah mengemaskini dan menambah emoji kepada yang lebih segar dengan pelbagai sticker yang menarik.


Pengguna Telegram boleh menambah pelbagai telegram yang telah disediakan oleh Telegram. Menariknya lagi, pengguna telegram juga boleh membuat sticker sendiri dan berkongsi dengan pengguna Telegram yang lain.


Ada banyak sticker yang telah disediakan antaranya sticker Doraemon, Dragon ball dan banyak lagi.


Sticker Telegram


Bot Platform


Bot platform sangat popular digunakan oleh Pengguna Telegram kerana ianya kerap digunakan dan menyeronokkan.


Bot merupakan salah satu sofware khas untuk Telegram sahaja yang boleh dibina oleh pengguna telegram yang lain. Bot boleh digunakan sebagai mengajar, permainan, reminder, search, dan banyak lagi.


Salah satu Bot yang popular adalah WaktuSolatBot, ImageBot, PollBot, StoreBot dan banyak lagi.


Bot ini boleh ditambahkan ke dalam group chat.


Seperti contoh WaktuSolatBot.


Popular telegram Bot


WaktusolatBot akan memberi notifikasi kepada pengguna telegram dalam group waktu solat mengikut negeri yang telah ditetapkan,


Media Playback 


Telegram boleh memainkan media daripada perkhidmatan lain seperti YouTube, vimeo atau SoundCloud terus dari Telegram tanpa perlu meninggalkan Telegram.


telegram


Hanya klik sahaja youtube atau mana-mana media yang telah dikongsikan oleh kawan dan ianya akan keluar sendiri tanpat perlu keluar dari telegram.


kawan send fail muzik dan klik fail tersebut kemudian dengar lagu tersebut. Walaupun keluar dari telegram, masih lagi dapat mendengar lagu tersebut. Muzik akan berhenti sekiranya klik close pada notifikasi bar pada phone.


Lampiran menu telegram


Lampiran menu juga yang telah diperbaharui semakin cantik dan memudahkan pengguna untuk berkongsi apa jua media termasuk contact.


Shared Links and Recent Searches


Telegram telah menambah Shared Links di mana dulu hanya ada shared Media dan Shared Files.


Ini memudahkan lagi pengguna untuk mencari link-link yang mungkin terlepas dari pandangan dalam group chat telegram.


telegram 3.0


Search juga telah diperbaharui dengan memberikan pengguna akses yang lebih cepat untuk mendapat hasil carian dalam telegram. Search yang lebih universal membolehkah hasil carian muncul dari contact, group atapun chat secara peribadi.



Kesimpulan


Walaupun banyak pembaharuan dan penambahan yang telah dilakukan telegram 3.0 tetap laju, smooth dan yang paling penting adalah security. Ini kerana Telegram is a Cloud-based

Telegram 3.0 Apa Yang Best Telegram 3.0 Apa Yang Best Reviewed by adarain on August 27, 2015 Rating: 5

23 comments:

  1. thanks for information ,, bermanfaat sekali

    ReplyDelete
  2. Wahhh! Nak install lah tg lepas ni. makin majuuu!!!

    ReplyDelete
  3. Namun sampai skrg sy x familiar dgn telegram,
    Masih lg berwasup2, kekadang rasa mcm nak hang je hp bnyk sungguh group

    ReplyDelete
  4. tak download lagi telegram ni. whatsapp pun tak terlayan..

    ReplyDelete
  5. best juga ambil telegram ni, tidaklah storage gambar cepat je penuh

    ReplyDelete
  6. Saya bersama telegram ini hanyalah untuk mendapatkan info2 terkini dalam bidang kaunseling....yang lain2 macam nak upload sticker ke memang tak reti haha...anyway, tahniah telegram!

    ReplyDelete
  7. nak meriah tu je lah modalnya main sticker. hahah :D

    ReplyDelete
  8. ramai sebenarnya yang guna Telegram, tp sehingga kini saya masih setia dengan whatsapp

    ReplyDelete
  9. Boleh download sekali telegram. :D

    ReplyDelete
  10. sudah lama tidak mendengar kata telegram, kayanya itu zamannya dulu yaa. tapi apakah telegram saat ini lebih modern dari zama kita dulu

    ReplyDelete
  11. hari tu dah dwonload. Tapi tak guna sangat.

    Jadi, semalam dah padam.

    haha..

    ReplyDelete
  12. Ada juga aplikasi ni dalam hp tapi jarang sangat dah guna..

    ReplyDelete
  13. Ooo..tak tahu pulak ada apps bot tu. Kena explore lagi telegram ni. Ingatkan telegram ni just another social platform, rupanya lahi canggih.
    Thanks for sharing

    ReplyDelete
  14. Macamananak buang WaktuSolatBot drpd group telegram?

    ReplyDelete
  15. nak buang waktusolatbot pergi kat senarai ahli dalam group. Bot berada bawah sekali dan kick or remove je bot tu :D

    ReplyDelete
  16. […] Telegram tidak perlu diperkenalkan lagi kerana sudah sebaris dengan Whatsapp yang semakin popular dikalangan pengguna media sosial masa kini. […]

    ReplyDelete
  17. macamana cara nk upgrade dr group ke channel?

    ReplyDelete
  18. takde upgrade, just kena create baru kalau nak buat channel. Channel dan group benda yang berbeza. :D

    ReplyDelete
  19. Assalam perhatian kepada semua penguna telegram ada pekara penting utk anda jgn lepas kan peluang ini....cara buat duit dgn mengguna kan telefon sahaja....macam mana tuu ?? Ikuti lah kelas kami pada 15-8-2016 salama 2 hari sahaja secara on9 dan yg penting sekali tanpa sabarang cas

    Sesuai utk
    Semua pengguna fon
    Suri rumah
    12 tahun keatas

    ???
    Minat x minat belakang cerita yg penting anda masuk dulu kelas kami
    https://telegram.me/buatduitdgntelefon

    Pm Nur Afiq Izham : 01115188040

    1000 thn guna telefon x pernah dapat duit dari telefon....meh sini sy ajar

    TLG SAMPAI KAN KEPADA YG LAIN...IN SHA ALLAH APA BILA ANDA SUSAH ADA ORG YG BANTU

    Tlg viral ? Tlg viral ? Tlg viral ?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.