Telegram 3.0 Apa Yang Best - adarain

Thursday, 27 August 2015

Telegram 3.0 Apa Yang Best

Telegram 3.0 - Satu kejayaan besar buat Telegram yang semakin popular kerana penghantaran pesanan khidmat ringkas lebih dari 10 billion dari pengguna Telegram. Ini bermaka telah ramai yang menggunakan perkhidmatan Telegram sejak 2 tahun diwujudkan.


Tekegram


Kini Telegram telah mengemaskini sehingga ke 3.1.3 dengan banyak pembaharuan yang telah dilakukan oleh pihak developer telegram.



Telegram 3.0


Jom lihat pembaharuan pada telegram.

Sticker


Telegram telah mengemaskini dan menambah emoji kepada yang lebih segar dengan pelbagai sticker yang menarik.


Pengguna Telegram boleh menambah pelbagai telegram yang telah disediakan oleh Telegram. Menariknya lagi, pengguna telegram juga boleh membuat sticker sendiri dan berkongsi dengan pengguna Telegram yang lain.


Ada banyak sticker yang telah disediakan antaranya sticker Doraemon, Dragon ball dan banyak lagi.


Sticker Telegram


Bot Platform


Bot platform sangat popular digunakan oleh Pengguna Telegram kerana ianya kerap digunakan dan menyeronokkan.


Bot merupakan salah satu sofware khas untuk Telegram sahaja yang boleh dibina oleh pengguna telegram yang lain. Bot boleh digunakan sebagai mengajar, permainan, reminder, search, dan banyak lagi.


Salah satu Bot yang popular adalah WaktuSolatBot, ImageBot, PollBot, StoreBot dan banyak lagi.


Bot ini boleh ditambahkan ke dalam group chat.


Seperti contoh WaktuSolatBot.


Popular telegram Bot


WaktusolatBot akan memberi notifikasi kepada pengguna telegram dalam group waktu solat mengikut negeri yang telah ditetapkan,


Media Playback 


Telegram boleh memainkan media daripada perkhidmatan lain seperti YouTube, vimeo atau SoundCloud terus dari Telegram tanpa perlu meninggalkan Telegram.


telegram


Hanya klik sahaja youtube atau mana-mana media yang telah dikongsikan oleh kawan dan ianya akan keluar sendiri tanpat perlu keluar dari telegram.


kawan send fail muzik dan klik fail tersebut kemudian dengar lagu tersebut. Walaupun keluar dari telegram, masih lagi dapat mendengar lagu tersebut. Muzik akan berhenti sekiranya klik close pada notifikasi bar pada phone.


Lampiran menu telegram


Lampiran menu juga yang telah diperbaharui semakin cantik dan memudahkan pengguna untuk berkongsi apa jua media termasuk contact.


Shared Links and Recent Searches


Telegram telah menambah Shared Links di mana dulu hanya ada shared Media dan Shared Files.


Ini memudahkan lagi pengguna untuk mencari link-link yang mungkin terlepas dari pandangan dalam group chat telegram.


telegram 3.0


Search juga telah diperbaharui dengan memberikan pengguna akses yang lebih cepat untuk mendapat hasil carian dalam telegram. Search yang lebih universal membolehkah hasil carian muncul dari contact, group atapun chat secara peribadi.



Kesimpulan


Walaupun banyak pembaharuan dan penambahan yang telah dilakukan telegram 3.0 tetap laju, smooth dan yang paling penting adalah security. Ini kerana Telegram is a Cloud-based

Comments

23 komentar

thanks for information ,, bermanfaat sekali

Wahhh! Nak install lah tg lepas ni. makin majuuu!!!

Namun sampai skrg sy x familiar dgn telegram,
Masih lg berwasup2, kekadang rasa mcm nak hang je hp bnyk sungguh group

tak download lagi telegram ni. whatsapp pun tak terlayan..

best juga ambil telegram ni, tidaklah storage gambar cepat je penuh

Saya bersama telegram ini hanyalah untuk mendapatkan info2 terkini dalam bidang kaunseling....yang lain2 macam nak upload sticker ke memang tak reti haha...anyway, tahniah telegram!

nak meriah tu je lah modalnya main sticker. hahah :D

ramai sebenarnya yang guna Telegram, tp sehingga kini saya masih setia dengan whatsapp

Boleh download sekali telegram. :D

sudah lama tidak mendengar kata telegram, kayanya itu zamannya dulu yaa. tapi apakah telegram saat ini lebih modern dari zama kita dulu

hari tu dah dwonload. Tapi tak guna sangat.

Jadi, semalam dah padam.

haha..

Ada juga aplikasi ni dalam hp tapi jarang sangat dah guna..

Ooo..tak tahu pulak ada apps bot tu. Kena explore lagi telegram ni. Ingatkan telegram ni just another social platform, rupanya lahi canggih.
Thanks for sharing

Macamananak buang WaktuSolatBot drpd group telegram?

nak buang waktusolatbot pergi kat senarai ahli dalam group. Bot berada bawah sekali dan kick or remove je bot tu :D

[…] Telegram tidak perlu diperkenalkan lagi kerana sudah sebaris dengan Whatsapp yang semakin popular dikalangan pengguna media sosial masa kini. […]

macamana cara nk upgrade dr group ke channel?

takde upgrade, just kena create baru kalau nak buat channel. Channel dan group benda yang berbeza. :D

Assalam perhatian kepada semua penguna telegram ada pekara penting utk anda jgn lepas kan peluang ini....cara buat duit dgn mengguna kan telefon sahaja....macam mana tuu ?? Ikuti lah kelas kami pada 15-8-2016 salama 2 hari sahaja secara on9 dan yg penting sekali tanpa sabarang cas

Sesuai utk
Semua pengguna fon
Suri rumah
12 tahun keatas

???
Minat x minat belakang cerita yg penting anda masuk dulu kelas kami
https://telegram.me/buatduitdgntelefon

Pm Nur Afiq Izham : 01115188040

1000 thn guna telefon x pernah dapat duit dari telefon....meh sini sy ajar

TLG SAMPAI KAN KEPADA YG LAIN...IN SHA ALLAH APA BILA ANDA SUSAH ADA ORG YG BANTU

Tlg viral ? Tlg viral ? Tlg viral ?


EmoticonEmoticon