Telegram Channel Dengan Tiada Limit Keahlian - adarain

Tuesday, 20 October 2015

Telegram Channel Dengan Tiada Limit Keahlian

Telegram tidak perlu diperkenalkan lagi kerana sudah sebaris dengan Whatsapp yang semakin popular dikalangan pengguna media sosial masa kini.


Baru-baru ini, Telegram telah memperkenalkan satu feature menarik yang dipanggil Channel atau lebih dikenali sebagai broadcast oleh Whatsapp.


Ini merupakan salah satu broadcasting baru yang telah diperkenalkan oleh Telegram untuk menghantar mesej kepada ahli yang lebih banyak.



Kelebihan Telegram Channel :



  1. Keahlian dalam Channel tiada had limit.

  2. Admin boleh create Channel sama ada secara private atau Public 

  3. Wujud link url invite yang memudahkan ahli untuk join channel.

  4. Ahli yang masuk ke dalam channel akan dapat lihat ke semua post yang telah dipostkan dari awal hingga paling latest oleh admin channel.

  5. Hanya admin sahaja yang boleh post dalam Channel.

  6. Admin boleh melantik ahli yang lain dalam Channel untuk melantik admin yang kedua dan seterusnya.

  7. Ahli hanya mampu melihat post terkini dari admin tanpa reply.

  8. Pilihan telah diberikan sama ada mahu mute atau unmute apabila post yang telah di-update oleh admin.

  9. Sekiranya admin delete post tertentu dalam channel maka post tersebut juga akan terdelete dengan sendirinya oleh ahli-ahli yang lain.

  10. Setiap post yang di-update oleh admin, boleh dilihat berapa banyak views yang melihat mesej tersebut.


[caption id="attachment_4783" align="aligncenter" width="700"]Telegram Channel sumber gambar dari telegram.org[/caption]

Itulah beberapa kelebihan yang ada pada Telegram Channel yang dilihat lebih menarik berbanding messaging yang lain.


Pengunaan Telegram Channel pun semakin meluas apabila beberapa page popular Malaysia mula menggunakan Telegram Channel bagi menyampaikan maklumat kepada ahli-ahli yang lain.


Antara Channel yang popular digunakan ialah :




Boleh lihat [DISINI] untuk lihat channel yang lain.

Boleh klik nama channel di atas dan secara automatik akan dibawa ke dalam channel. Hanya klik sahaja join untuk menyertai channel. Apabila selesai sahaja klik join channel secara automatik akan mendapat perkembangan terkini dalam channel dari awal sehingga yang terkini.



Beza antara Channel dan Group Telegram


Yang membezakan antara Channel dengan Group Telegram adalah dari segi had limit ahli dan reply. Group Telegram terhad kepada 5000 ahli dan boleh reply sesama ahli manakala Channel unlimited ahli dan ahli tidak boleh menghantar mesej apatah lagi reply dalam channel.



Bagaimana nak buat Channel Telegram?


Pergi di bahagian setting seperti gambar di bawah kemudian klik New Channel

Cara membuat Telegram Channel (2)

 

Just klik Create Channel

Cara membuat Telegram Channel (2)

Buat Nama Channel dan Penerangan tentang channel yang ingin dibuat.


Telegram ChannelSelesai sahaja, boleh pilih sama ada nak buat channel secara Public atau Private Channel, pastu tambah telegram.me/nama channel yang ingin dimiliki.


kemudian, klik tanda right . Selesai!. :D



Beza Public dan Private Channel adalah:


  1. Public - Channel mudah dijumpai dalam search telegram yang boleh mencari keseluruhannya tanpa terhad pada contact sahaja.

  2. Private - Channel ini hanya akan dijumpai sekiranya admin memberikan Link invite untuk ahli tertentu.

Comments

54 komentar

saya belum install telegram lagi, bagus juga no limit membership ni

Saya selesa dengan whatsapp.. Telegram, wechat ada tapi terlalu jarang guna..

saya lebih suka telegram dari whatsapps..
kalau tukar hp dan lupa backup msg.. habisla previous msg di whatsapps

bagus juga nak cuba nie..tengok keadaan masa pulak selepas ini..

sama dengan saya. telegram more flexible buat masa skarang.

kalau semua dah beralih ke mobil, laman sosial dah boleh dikurangkan :)

mungkin peratusan untuk buka web laman sosial mungkin dah berkurangan :D

Baru tau pasal channel telegram ni..boleh la cuba nanti..Tq ya

Serius..saya tak pernah guna pun menda ni..macam menarik gak..hehe

widih mantep nih informasinya om keren keren
http://androoz.com/

masih tak ramai kenalan yang gunakan telegram

entah la.

aku takde akaun telegram dah.

haha..

sekarang senang nak follow berita terkini...

https://telegram.me/MYnewsfeed

nk follow blog pun makin senangkan

https://telegram.me/PingEntriBlog

MV pun ada follow beberapa channel blogger dan IM juga...

Pernah pakai telegram.. tapi yang whatapps grup pun dah tak terlayan. Nampak yg bagus dlm channel ni tiada limit member tapi kurangnya hanya admin shj yg boleh post.

ya, memang admin sahaja yang boleh post sebab ni lebih kurang macam broadcast bukannya group. Kalau group telegram terhad kepada 200 ahli sahaja :D. Ada beza dengan Channel dengan Group.

de juga blogger yg buat ping blog dalam telegram...
Jemput singgah blog

Channel ni best tapi tu lah cuma admin yang boleh tulis dalam tu :)

cik tom xde install telegram...nmpk mcm menarik..

Menarik ni boleh test nanti..

Nk masuk group movie,,please

https://telegram.me/MovieHDChannel

try join sini jekk . mcm2 movie ad .

channel ni memang terbaik! :D

Assalamualaikum...

Berkongsi info dan nasihat Nasihat anda Di group Kami
Silaturahim Group

Di jemput Bersama saudara dan sahabat Brunei ?? Indonesia ?? Malaysia ?? Singapore ??

Semoga mendapat manfaat bersama

Step pertama Install applikasi
https://telegram.org/apps


Hasil perkongsian admin akan upload hasil nya di Channel SAUDARA DAN SAHABAT yang boleh memuatkan ahli yang ramai tanpa Had dan sempadan (Unlimitednumber of members)

Bersama join Di channel
Saudara & Sahabat
https://telegram.me/saudarasahabatnews

BEZA ANTARA APLIKASI TELEGRAM DAN MESENGGER YANG LAIN

Tidak seperti mesengger lain, Telegram mesengger adalah berdasarkan Cloud dan heavily encrypted yang paling selamat. Pengguna boleh mengakses mesej daripada beberapa peranti (devices - iPhone, iPad, Android, MacBook, termasuk Komputer atau laptop). Telegram juga lebih cepat, selamat dan percuma.


Telegram setting saver
(Penyelamat mobile phone anda)

Menyelamatkan dari mobile anda Di penuhi data atau dari lagging oleh Telegram mesengger. Aplikasi mesengger lain juga boleh menyebabkan Masaalah seperti ini seperti Whatsapp. Tetapi dengan kelebihan setting Telegram ini mobile anda selamat.

Go to (pergi ke)
?Settings

?Automatic media download
❌When using mobile data ➡️ No media
❌When connected on Wi-Fi ➡️ No media
❌When roaming ➡️ No media
❌Autoplay GIFs ➡️ OFF
❌Save to gallery ➡️ OFF
(Download manually sendiri jika perlu)


Message

?Cache Settings
?Keep Media ➡️ 1 week atau 1 month

Selamat menggunakan Telegram app

Lagi, kelebihan Telegram adalah data akan tersimpan di cloud base encrypted servers, sehingga tidak memenuhi memory Mobile kamu yang terbatas. Sementara WhatsApp makan space penyimpanan (storage internal memory) yang cukup besar tertakluk pada penggunaan aplikasi WhatsApp yang menyebabkan mobile anda tidak stabil (lagging) dan lain lain...



Telegram lebih smooth (lancar) daripada whatsapp.
Memang sangat smooth apabila dibuka sahaja aplikasi Telegram ini walaupun terdapat beribu-ribu notification @ mesej sama ada daripada personal mahupun group. Segalanya berjalan dengan lancar tanpa menyebabkan smartphone hang lagging mahupun stuck. Security Telegram memberi jaminan tentang keselamatan buat pengguna Telegram. Malah Telegram dengan berani membuat tawaran kepada orang ramai untuk hack applikasi Telegram dengan ganjaran wang yang menarik. Data Encryption yang sangat bagus terbaik dan lebih selamat dan lebih baik dari Whatsapp berdasarkan pakar teknologi.

Kenapa ye sy masih x boleh sent gmbr dlm channel??? Nak letak gmbr profile channel pn xboleh

Mohon penyelesaian

adakah along creator or admin channel? kalo tidak memang tak boleh tukar. Kalao kena restart balik tak pu cuba tukar di Pc.

kenapa saya tak boleh nak add member kat channel .dia cakap saya just boleh add mutual member at a moment

kena tunggu beberapa jam baru boleh add.

Hai.. Npe ye sye nk add mmber utk msokkn dlm group telegram sye..,tb2 x leh..*sorry you can only add mutual,contack to group At the moment..

banyak sangat yang nak add masuk, jadi kena tunggu beberapa jam untuk add masuk lg. Better bagi link invite group untuk masuk group.

Saya dah cuba klik ikut langkah yg admin adarain ajar...

Klik kat New Channel tp xde kuar menu Create Channel , so terus kuar ruangan isi nama & description ...dah isi nama channel & dah isi description & dah klik √

Apa yg berlaku cuma paparan kotak loading yg kuar tak sampai 2 saat pastu hilang & channel tak menjadi ...

Boleh bantu sy mcmana nak create channel atau ada masalahkah pd aplikasi telegram sy atau fon sy...

Kalau nak buat/create dari pc mcmana plak caranya ?

Mohon pencerahan

cuba uninstall dan install balik. Sepatutnya tak ada masalah. kalau ikut cara di atas.

cmne sy nk buat link dr private channel yg sy dh create..sy nk buat link stp 1group brgn yg sy jual kepada ahli dlm private channel,,tlg beri pencerahan,,

mcmmana nak tau link telegram kite yer

awak ada group or channel? tengok di bahagian description channel or group.

saya admin bukan creator channel..kenapa saya xle masukkan member baru ke dalam group channel..ada solution?

group ke channel? sebab dua2x tu berlainan. kalau nak invite masuk channel try invite bg link.

ada maksimum/limig channel ke kita yang kita boleh create

salam cik, sy ada channel. bila sy add org ke dalam channel ni ada yg berjaya nampak tp ada yg tak nampak channel yg telah sy add. tp bila cek list member dh tertera nma org tersebut. tp org tersebut tak jumpa channel sy tu.mohon cek bantu saya

waalaikumussalam, cik siti add masuk dalam channel ke group? sebab add masuk ni group je. channel orang join by link channel yang diberikan.

[…] Telegram channel ni korang  boleh baca dengan lebih di blog adarain yang banyak menulis pasal teknologi, tapi tak sudi jadi penulis jemputan kat alongxp.com […]

Agent dropship needed

Harga kilang ada, harga runcit ada, harga borong ada‼️‼️

HARGA MURAH MURAH

TAK PERLU MODAL‼️

➖Baju/dress/top
➖Kemeja
➖Jam
➖Handbag
➖Kasut/wedges
➖Jam
➖Set man and women
➖Pandora
➖Cadar
➖Kain pasang

?Klik link di bawah?

https://t.me/joinchat/AAAAAEEOls7qEibLQ-W5vw

terima kasih‼️‼️

Salam admin mcmane kite nk pinned post msj

Waalaikumussalam. pakai os apa? kalau ndroid just klik msg kita nanti akan keluar salah satunya ada pin..just klik pin mesej.

Salam..admin..
Group telegram sy terhad kpd 200 ahli shja..mcmna nk tmbh ahli..trm ksh

Salam.. Nk tya Saya dh ikut step2 yg u bg.. But jadi.. Klua mcm ade full description of telegram ( Tetiba ade column home, FAQ, app dkt telegram Saya.. Blh Bantu tak

Waalaikumussalam.. cuba buat lagi sekali.. bila buat new channel.. nanti just keluar untuk suruh isi form buat nama channel dengan description.


EmoticonEmoticon