Update ColorOs V2.1.5i Lolipop Oppo Find 7a - adarain

Friday, 30 October 2015

Update ColorOs V2.1.5i Lolipop Oppo Find 7a

Hari ini pengguna Oppo Find 7 telah menerima kemaskini Update ColorOs V2.1.5i Lolipop yang lebih stabil berbanding sebelumnya.


ColorOs V2.1.5i Lolipop untuk find 7a adalah yang terakhir update kerana pihak developer mahu fokus terhadap pembangunan AOSP pada masa akan datang.



Step nak Update ColorOs V2.1.5i Lolipop Oppo Find 7a


1 – Download fail ini dulu :
Klik [DISINI] 1GB (full Package) untuk download fail ColorOs V2.1.5i Lolipop Stable Version untuk Lolipop. Boleh download kat PC ataupun di Hp. Untuk Pengguna 2.0.x ke atas boleh download fail ni.


Kalau tak nak download pun tak pe, tunggu OTA yang akan dikeluarkan pada 2 November 2015.


2 – Cari icon Files then pindahkan/transfer fail tadi ke dalam internal storage. Terus paste (tak perlu buat folder). Kalau download kat Hp biasanya akan simpan kat internal Storage jadi tak payah pindahkan fail yang dah download tadi.


3 – Siap download pergi kat Home screen, cari Backup & Restore then create Backup sehingga selesai.


Update ColorOs V2.1.5i Lolipop Oppo Find 7a


4 – Pergi kat setting , kemudian lakukan Factory reset (proses ini dilakukan agar berjalan dengan lancar tetapi kalau tak nak pun tak apa just skip to no 6)


5 – Selesai Reset tunggu Phone restart semula. (kalau pilih step ini, pastikan fail yang dah download tadi pindahkan ke sd card kalau tak hilang nanti. Dah selesai Factory reset baru pindahkan semula ke internal storage)


6 – Pergi kat setting >> about phone >> system updates >> local update.. klik kat file file zip yang transfer kat internal tadi.


 7 – Biarkan seketika (system tengah update/upgrade) sampai phone korang Restart dengan sendirinya.


8 – Bila phone dah ON, ikut step phone nak korang pilih bahasa, Negara bla..blaaa..blaaaa sampai lah korang tengok kt screen phone korang tue dia suggest RESTORE.


*Bab RESTORING, makan masa agak lama sikit. So, bawa bersabar & jangan pikir phone korang dah jahanam.


9 –  Tamat! Semoga membantu. :D. Untuk Gambar rajah boleh rujuk [DISINI] lebih kurang sama


Note : Kalau menggunakan ColorOS V1.2.x ke bawah tidak boleh menggunakan cara di atas. Kena cara guna cara lain dengan klik [DISINI]



Secara ringkas nak Update ColorOs V2.1.5i Lolipop Untuk Oppo Find 7a



How to Update
If you are using stock ColorOS recovery you can use:
1. System Update (Recommended Because it's the Easiest):
1. Download and copy the package to the root directory (meaning don't put it into any folders) of your phone storage
2. Make a backup with the stock Backup & Restore app
3. Open System Update -> Local Update -> Tap the update package -> Wipe data and update
4. Wait until the update is finished then tap Reboot
5. Power on and use the Backup & Restore app to restore your data.



Kelebihan Update ColorOs V2.1.5i Lolipop


Update ColorOs V2.1.5i Lolipop kini membolehkan pengguna oppo Find 7 dan 7a untuk disable google apps untuk mengurangkan penggunaan battery.


Oppo Find 7 update 2.1.5i lolipop


Jadi tidak ada masalah battery akan cepat drain selepas update ke lolipop yang kini boleh dikatakan sudah stable.


Nak tahu lebih lanjut apa yang bestnya ColorOs V2.1.5i Lolipop boleh klik [DISINI]


Comments

1 komentar

terima kasih buat tutornya,,, tapi apa keunggulannnya jika berubah ke versi lolipop


EmoticonEmoticon