Tuesday, 5 January 2016

Ketagih Telefon Pintar Punca Tiga Penyakit Ini

Pelbagai jenama Telefon pintar yang berada di pasaran masa kini dengan kelebihan setiap Smartphone. Pengeluaran Telefon pintar  sudah melebihi  tanda aras 1 Bilion menurut Business Insider.
Jumlah sebenar pengeluaran telefon pintar pada tahun 2014 adalah sebanyak 2.6 bilion dan sasaran pengeluarannya  pada tahun 2020 adalah sebanyak 6.1 biliion - www.reuters.com

Jenis Tiga (3) Penyakit Ketagih Smartphone


1: iPosture

Dikenali juga sebagai 'text neck' yang bermaksud sakit dibahagian badan terutamanya di bahagian tengkuk dan tulang belakang.

Maaf gambar telah tiada atas sebab tertentu
Puncanya tabiat pengguna smaprthone yang selalu menundukkan kepala dan mengecilkan bahu ke bawah dan ke hadapan. Kedudukan posisi ini dipanggil iPosture.

Setiap kali kita tunduk melihat skrin telefon untuk menghantar SMS atau buat status, kita telah memberikan tekanan sebanyak satu pound atau 1/2 kilo pada tulang belakang - Surgical Technology Intenational

2: Nomophobia

Merupakan kesan langsung terhadap kesan psikologi pengguna smartphone yang mengalami tekanan, stress atau rasa tidak selesa apabila telefon tertinggal, tidak berada dalam capaian mereka atau tiada sambungan internet

Wujud rasa bimbang dan risau kerana tidak dapat berkomunikasi dan mengakses maklumat melalui telefon pintar.

3: Text Claw

Sakit dibahagian pergelangan tangan dan kadang2x kebas di bahagian jari kelingking dan jari manis.
Pengguna memeriksa telefon pintar sebanyak 150 kali setiap hari dalam jangka masa 16 jam - Syarikat Nokia

Smartphone Merosakkan Mata


kajian lain juga melaporkan melihat skrin telefon terlalu lama boleh merosakkan mata dan menganggu kualiti tidur seseoarang. Apa yang lebih buruk lagi pancaran cahaya biru yang dihasilkan dari LED telefon pintar dikatakan boleh menyebabkan katarak dan juga kanser

Seharusnya kita bertindak untuk mengubah cara kita mengubah cara kita menggunakan smartphone dan bukan sahaja megatasi masalah teknikal smartphone.

12 comments:

  1. jarang2 , malam2 tuh takut juga... kena kurangkan contrast kalau nak kurangkan cahaya tuh..

    ReplyDelete
  2. hati2 juga kesan guna smartphone ni

    ReplyDelete
  3. Banyak penyakit dari smartphone ni kalau pengguna asyik dengannya

    ReplyDelete
  4. sebab tu, jangan ketagih.

    kalau tak, macam-macam penyakit leh kena jemput.

    ReplyDelete
  5. Bahaya rupanya yer kalau kerap sangat guna telefon pintar...

    ReplyDelete
  6. sebab tu kadang-kadang terfikir jgk tak nak pakai smartphone, tapi sekarang ni kebanyakkan perhubungan gunakan smartphone. byk info pun update dekat whatsapp & facebook. hhmmm..

    ReplyDelete
  7. zaman skerang, nak tak nak kena pakai gak smartphone nanti ketinggalam info semasa :D

    ReplyDelete
  8. pasni kena bahagia masa takdela nnti obses ngan hp. :D

    ReplyDelete
  9. Smarphone dah start apply protection eye. App kat playstore pun dah ada. Dari biru kepada warna lain cam coklat. :D

    ReplyDelete
  10. Saya selalu lenguh jari..
    Berkejaran nak taip mesej.
    Hihi..
    Recover balik ambil kalsium.

    ReplyDelete
  11. tanpa sedar sebenarnya dah jadi addict...jangat sampai kronik sudah...

    ReplyDelete