Jalan Cari Makan Best kat Johor Bahru

Lama dah buat jalan-jalan cari makan kebetulan nak pergi Johor Bahru buatlah shortlist tempat makan menarik kat Johor Bahru. Banyak juga pula pilihan nak pergi sampaikan pening nak pilih mana tempat makan best kt johor..

Banyak tempat makan best tapi ini antara beberapa yang dah aku pergi dan try makan kat Johor Bahru. Nak pergi semua tempat memang taklah perut pun kecil je nanti makin bertambah berat badan.

Tempat Makan Kat Johor Bahru 

1. Bigfood Nong Chik Height (Western Food)

Ini adalah kedai makan pertama apabila aku sampai kat Johor Bahru. Ini dah kali kedua aku datang sini. Masa first time aku datang memang sedap tak taulah kali kedua ni sedap ke tak.. 

Portion dia banyak dan harga agak berbaloi serta menu dia pun agak rare jarang ada kat kedai makan lain macam spgahetti chicken chop ko rasa.

Betullah orang kata rasa sekarang tak macam dulu.. biasa-biasa je tak macam dulu tapi masih berbaloilah makan kat sini.. kalau korang nak try boleh lah pergi.. sampai sekarang kedai ini masih penuh dengan orang. Nasib korang lah kalau dapat tempat duduk. Waktu kemuncak antara 8.30-11 malam. Banyak orang buat event hari jadi kat sini.. 

Jalan Cari Makan Best kat Johor Bahru
Spaghetti chicken Chop (dalam spaghetti ada chicken chop) tersembunyi.

Jalan Cari Makan Best kat Johor Bahru
Lupa plak nama menu ni. haha


2. Mee Rebus Haji Wahid

Kedai ni ramai yang suggest suruh pergi dan kebetulan tak de dalam shortlist ntah macam mana singgah aeon tetiba nampak kedai ni.. nama pun Mee Rebus Haji Wahid. Mungkin kedai ini ada cawangan tempat lain terus aku order mee rebus kat sini.. 

Kuah dia memang pekat tak macam mee rebus aku makan kat Bangi cair je.. dan rasa boleh kata memuaskan.. rasanya kalau pergi kedai hq dia lagi padu kot.  

Yang bestnya siap ada beberapa pilihan macam crispy ayam dan sotong. Portion ambil yang large baru puas makan. Berbaloilah dengan harganya atas RM10 macam tu. 

ada kat aeon

Jalan Cari Makan Best kat Johor Bahru
Mee Rebus dengan ayam crispy

3. Restoran ZZ Sup Tulang

Ok tempat ni memang sangat recommend even tempat ni takde lah grand mana tapi rasa dia cukup padu. Tak kedekut tulang. hahah. Aku order Mee Rebus Tulang rasa memang sangat pekat dan padu.. Sangat lah berbaloi. 

4. Onn Kitchen

Salah satu lokasi tempat makan untuk aku serapan. Sebab ramai cakap tempat ni sedap untuk serapan. Menu yang dapat pujian orang ramai adalah roti canainya yang sedap selain itu ada juadah lain macam mee hoon, nasi lemak, lotong dan banyak lagi. Tapi yang paling utama adalah roti canainya. 

Dalam pkul 9-10 pagi dah ramai orang makan kat sini.. nasib korang kalau dapat tempat duduk kalau tak menapak kena tggu turn nak duduk. 

Nak order roti canai korang kena layan sendiri kena begitau kat pelayan kat sana berapa roti canai korang nak then dah dapat roti canai pastu ambil kuah sendiri. Better buat macam ni la kan senang nak ambil kuah yang kita suka. Lagi pun orang ramai sangat tu yang kena layan sendiri. Don't worry makanan cepat siap sbb pekerja pun ramai.

Selain itu, malam dorang ada sediakan makanan western macam steak.

Jalan Cari Makan Best kat Johor Bahru
Warung Onn Kitchen

Jalan Cari Makan Best kat Johor Bahru
Dalamn waong Onn Kitchen
5. Chocosweeties Cafe & Cakes

Cafe ni punya menu utama adalah berdasarkan western food dan cafe ini baru buka kalau tak silap dalam bulan Januari 2019. 

Tempat ni agak tersembunyi sikit tapi kalau google maps mesti tau punya tempat ini..

Memandangkan baru buka aku tak expect tinggi dengan kedai ini sekadar cukuplah mengenyangkan perut ak yang kelaparan. 

Apa yang bestnya tentang cafe ini adalah portionnya yang banyak macam bigfood cuma cafe chocosweeties sedap lagi padu beb. Harga sangat berbaloi dengan portion yang banyak macam tu. Cuma kena tunggu lama sikit sebab owner kata masak fresh. 

Then tetiba nak rasa dia punya slice kek. pilih punya pilih ambil la pandan cheese.. ambik ko, dia bagi slice kek besar gedabak.. memang tak habis la jawabnya. biasa slice kek macam secret recipe kecil kurus je potong, cafe ni potong slice gemok. Makin bertambah kenyanglah jawabnya.

Tempat kat sini agak limit ada 5-6 meja tempat duduk macam tu sbbnya kedai kecil. Kalau tak de orang korang dapat la duduk. macam aku time aku makan kat sini lepas maghrib nasib ada satu meja kosong. Lepas tu ramai pula yang datang. 

Nak masuk kedai ni kena buka slice kiri (jenis sliding) bukan push and pull. Dah 2 kali datang sini asyik nak push je pintunya. haha

====

Jadi itu sahajala tempat makan yang sempat aku singgah tak sanggup nak singgah semua kedai makan kat Johor bahru krang meletop perut. haha. 

Apa yang tulis tempat makannya takdelah grand tapi rasa dia memang best sedap, jadi jangan expect tinggi untuk tempat yang aku listkan. Semoga bermanfaat kepada semua yang teringin nak makan best kat Johor bahru. 
Jalan Cari Makan Best kat Johor Bahru Jalan Cari Makan Best kat Johor Bahru Reviewed by adarain on April 28, 2019 Rating: 5

3 comments:

  1. alahai sedapnya, dah lama tak turun ke johor, kalau berjalan ini list wajib ada, cari tempat makan best-best ;)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.