Wednesday, 15 April 2020

Telegram Channel Kini Membolehkan Pengguna Komen Di Status

Ok guys, kali ini nak share pasal telegram channel yang membolehkan followers setiap channel boleh komen setiap kali status 'up' kat telegram channel.  Kiranya korang boleh komen setiap kali dapat post baru dari channel yang korang follow.

Tapi tak semua orang dapat komen sekiranya owner channel sendiri tu tak enable-kan fungsi komen pada telegram..

Jadi kat sini aku nak share macam mana nak enable-kan setiap post dari channel ada fungsi komen.. Khas buat untuk owner channel.. 

Apa yang perlu dibuat adalah dengan hanya menambah bot iaitu @discussbot. Jangan risau dengan bot ini sebab bot ini telah di-verified sendiri oleh Telegram means selamat digunakan tanpa sebarang masalah.

contoh comment bawah post. 

Cara Letak Bot Disqussbot pada Telegram Channel

  1. Buka channel korang kemudian pilih edit bahagian atas belah kanan tu.. 
  2. Kemudian nanti ada nampak admistiration..
  3. Add Dissqussbot sebagai admin dalam channel korang dengan search @discussbot.
  4. settled. Nanti setiap kali korang update post nanti akan ada sekali bahagian comment. 
Cuma yang tak bestnya bila klik comment pada setiap post nanti nanti akan pop-up luar telegram baru kita boleh komen dan boleh lihat komen yang lain. 

Nanti masa pop-up tu ada keluar notification log in.. korang tekan je ok.. 

Bila klik comment akan pop-out seperti macam ni. 

Tapi bila ada bot comment yang telah verified ni aku rasa mungkin tak lama lagi Telegram sendiri akan menyediakan fungsi comment pada setiap channel. 

No comments:

Post a comment