√ Kelebihan Guna Printer Epson EcoTank L3150 Wifi - Adarain

Kelebihan Guna Printer Epson EcoTank L3150 Wifi

Memandangkan printer lama dah rosak iaitu brand Epson juga jenis L220. Jadi sekarang mencari printer lain pula yang lebih canggih dan laju skit bila print. Survey punya survey maka pilihla Epson EcoTank L3150 yang ada wifi punya siap ada scannder semua. Kira All in one semua ada. 


Kenapa aku brand Epson? Sebab first time printer beli ialah brand Epson so malas nak fikir beli je lah brand epson cuma yang pening ialah nak pilih yang mana satu mengikut keperluan aku. 


So far aku guna printer memang tahan lama.. L220 tahan 3 tahun guna pastu ada problem sikit bawa printer pergi jumpa HQ Epson terus. Dorang repair jadi baru terus dan keluar cash tapi berbaloi, tahan sampai sekarang. Kira dah 6 tahun guna dan hari-hari guna printer ni kecuali sabtu dan ahad. Cuma sekarang tengok macam dah nazak tapi boleh pakai lagi.. 


Sebabnya bila tersangkut or tak boleh print nak kena buka dalam dan bersihkan roda pusing dia tu baru berjalan print tu. Belum rosak lagi tpi leceh asal tersangkut kena cuci dalam.. Mgkin sebab 6 tahun lama sangat kot tu ada karenah.. Kalau dah sampai 6 tahun beli je lah baru. 


Printer brand Epson


 Printer Epson EcoTank L3150 All in One


Kelebihan Guna Printer Epson EcoTank L3150 Wifi
Epson L3150. ink kat depan

Epson L3150 ni kira pilihan yang terbaik la nampak macam besar tapi tak makan ruang pun. Kalau L220 memanjang kiri kanan, L3150 ni gemuk atas bawah je. Tank ink pun kat depan bukan lagi kat tepi. Senang nak isi ink. 


Kelebihan Guna Printer Epson EcoTank L3150 Wifi
dari atas, ada scanner macam biasa. 


Sebut pasal ink, ink dia pun sangat murah even ori pun.. beli ori ke tak ori lebih kurang je harganya. Pastu nak masukkan ink tu memang senang sangat. Takde serabut kepala nak kena hati-hati masukkan ink kat tank ink tu.. Botol ink dorang ada khas memang masuk je dalam tank ink dengan mudah. Dah habis isi cabut je botol. Senang. Sangat senang berbanding ink L220.


Letak je ink macam ni pastu biarkan tak payah sentuh..Dah habis baru cabut. Bila cabut je btl ink automatik ink tu tak keluar lagi. kena cucuk ngan tank ink printer baru keluar ink. So easy takdelah tangan penuh ngan ink. 

Bila print tu memang laju la. takdelah nak tunggu lama print 10-20 helai kertas kan. Lagi berbaloi dari beli printer laser. Even printer laser tu memang laju print tapi dari segi penjagaan tu rumit weii.. nak kena jaga drum dia lgi kena tukar cartrigdes lagi.. Sangat3x leceh.


Kemudian ada wifi juga. Ada 2 wifi, satu wifi biasa yang pakai kat umah.. satu lagi wifi direct ni tak sure mgkin direct wifi epson punya kot.. Jarang guna wifi punya.. biasa pakai cable je. 


Ringkasan Kelebihan EcoTank L3150


  • Design compact
  • Ada wifi, wifi direct
  • Ink berkualiti tinggi
  • Pengisian Ink tanpa tumpah terkena tangat ke badan. Sangat mudah
  • Ada Epson Connect (Epson iPrint, Epson Email Print and Remote Print Driver)
  • Percetakan tanpa sempadan hingga 4R


Kekurangan Epson EcoTank L3150 All in One


Setiap kelebihan dia ada kekurangannya.. Kekurangan yang nampak macam bunyi bila print kertas tu kuat bunyi cret3t macam tu tapi laju la print..cuma bunyi tu ketara sangat.. mgkin sebab printer masih baru lagi kot.. 


Wifi dia macam susah nak setting even tengok youtube pun macam lain je caranya. haha ke ak yang tak pandai guna..   untuk jenis eco tank ini ada 2, sama ada korang tak nak wifi, boleh beli eco tank jenis L3110. Kalau nak ada wifi boleh ambil L3150. Fungsi sama je kedua produk cuma ada dan takde wifi je. 


Contoh macam kalau kertas tersangkut korang kena buka skru dulu baru boleh boleh cabut kertas kat dalam tu. Skru dia tu alahai kecik sangat kalau jatuh tu jenuh nak mencari.. Kertas tersangkut tu salah sendiri la sebab nak letak kertas tu ada caranya dan kalau boleh kertas tu jangan rapat sangat dengan dinding..  nnti terubah bentuk kertas tu tak jadi lurus, print kertas pun tersangkut.


Itu je la yang nampak kekurangan kat L3150.. Yang lain perfect. 

Get notifications from this blog