Wifi Lembab Jadi Laju - adarain

Tuesday, 1 October 2013

Wifi Lembab Jadi Laju

Wifi Lembab kerana Jarak Jauh


Sesiapa yang belum baca lagi berkenaan dengan post sebelumnya boleh baca di sini. Memang teruja dapat komputer baru tetapi kalau wifi lembab pun susah juga. Komputer tanpa internet memang membosankan.

Lainlah kalau pengguna itu ada install game berat seperti PES, The SIM dan sebagainya, dapat juga menghilangkan kebosanan tatkala internet tiada. Kalau macam aku ni, baru dapat komputer, software dan game pun tak terpasang lagi.

Dapat 2 komputer, komputer pertama letak di dalam bilik adik aku, komputer yang kedua letak di kedai berhadapan dengan rumah aku. Jaraknya sejauh 10 meter sahaja berhadapan dengan rumah.

Komputer pertama boleh terima wifi tetapi komputer yang kedua ni tetiba lembab dan adakalanya tiada terus.

Penat juga aku mencari punca kelembaban line internet, tak mungkin disebabkan server sebab kalau guna laptop ok je tak ada masalah, jauh tak jauh kelajuan memang sama. Mungkin disebabkan terlalu jauh walhal jauh dalam lebih kurang 10 meter sahaja.

Sampai pergi ke kedai komputer berkali-kali tak juga elok-elok. Siap format komputer. Keputusannya tetap sama.

Dapatkan bantuan pakar untuk mengembangkan perniagaan secara online


Selepas itu, aku tanya group-group facebook yang mungkin lebih arif berkenaan dengan IT. Ada yang bagi cadangan pakai modem router yang ada 2 sesungut, ada juga memberikan cadangan supaya memasang signal king dan tak kurang juga kata suruh beli WLAN switch N+.

Terus aku pergi ke kedai komputer lagi sekali bertanyakan tentang masalah sebenarnya dan terus tauke itu mencadangkan router seperti gambar di bawah. Dah berkali-kali aku pergi kedai komputer yang sama. Baru inilah tauke kata ini router Tp-Link terbaik yang boleh tarik wifi yang jauh menjadi laju.

Mula-mula rasa ragu-ragu nak beli tetapi bila tauke kata:
lu beli ini dulu, kalau sama juga boleh trade ini balik ini router.

terus aku beli dengan yakin dan pasang terus di kedai. Harga sebenar RM90, bila minta kurang dapatlah RM80 sahaja. Kecil je pun mahal. Nak tarik wifi punya pasal. Router Tp-Link yang aku beli seperti gambar di bawah.

[caption id="attachment_798" align="aligncenter" width="532"]Wifi Lembab Jadi Laju High power wireless dari Tp-Link[/caption]

Cuma sebuah router yang kecil plus comel. Dalam kotak tu ada  batang signal, router kecil dan wayar usb yang akan disambungkan kepada komputer. Bila hendak disambungkan kepada komputer, macam biasa kena install driver.

Install pun senang sahaja macam kacang goreng. Klik dan klik and DONE. Dah biasa install guna TP-Link sebab router atau modem wifi pun pakai jenama Tp-Link. Kalau rosak pun beli modem jenama Tp-link juga. Kiranya hanya percaya pada produk Tp-link.

[caption id="attachment_799" align="aligncenter" width="426"]Wifi Lembab Jadi Laju Rupa sebenar Tp-Link yang baru dibeli[/caption]

Jadi lepas ni, bolehlah install mana patut yang berguna pada komputer. Antivirus mesti letak kalau tak letak jahanam komputer diserang virus.

Hati pun dah lega memikirkan masalah wifi sudah selesai dan mood nak blogging pun bertambah semangat.
Comments

52 komentar

leh la layan youtube lepas nih. hehe..

wah saya juga tak bisa bantuin sob, soalnya saya juga tidak mengerti soal jaringan internet, apalagi yang teknologi wireless, semoga saja sih masalahnya cepat terselesaikan, dan koneksi internet kembali lancar lagi

teringat dulu masa kerja. bilik tempat kerja saya tak der internet. jadi geng2 lelaki pakat beli benda nih utk 'sebat' wifi dari bilik boss.. huhu~

Dah laju balik ke bro? Kira ok la tu. Boleh berblog balik.

internet dan komputer tak dapat dipisahkan

Zaman sekarang klu x de internet, mcm x bersemangat kehidupan kan hehee :)

selamat memulakan hari yang baru...

ohhh...boleh tarik wifi ker guna nie, baru tahu...sure komputer laju ker...? Kalau nak lajukan komputer macam mana sebab saya guna modem TM tapi internet slow sangat nak blogwalking pun lambat.......

Murah juga harganya tu,mesti prestasi baik punyer

Preatasi setakat ni sangat memuaskan.

memang tak bersemangat. Macam tak ada kerja kalau internet tak ada walhal boleh je buat aktiviti lain.

Memang tidak dapat dipisahkan. Bagai aur dengan tebing. haha

Dah laju balik, memang puas hati. Senang hati untuk berblog.

wow!, kalau bos tau mesti mengamuk..benda lama bila dikenang balik seronok juga kan?..

Masalah wireless sudah selesai..

bukan youtube je bro banyak lagi web boleh dilayari.

Yah! itulah fungsinya, memang laju ikut package Internet yang dibeli. Internet slow mungkin ada masalah server dan cuba telefon pihak TM kenapa internet lambat ataupun mungkin saudara mengambil package yang paling bawah sekali iaitu low punya.

brand tp-link nih ok ke?
saya selalu pakai yang d-link tu...reliable jugak brand dia...

satu kelebihan ada wifi laju ialah urusan blogging lebih lancar

Entri terkini saya Misi 'Do Or Die' Dalam Blogwalking

Yeah... nak blogging pun happy kan bila line tenet lancar je kan.....

mod blogging pun kembali kan..hu3

mcm repeater je benda ni.hehe. ataupun mcm reciever. kat sekolah pakai benda ni la.hehe

Boleh blogwalking dengan penuh bergaya bila wifi dah laju..

Waaaaaaa...berdesup2 la laju internet lps ni bro!!

P/s: mak pun pernah gak alami masalah gini / xdpt connection internet tp mak gunakan jenis mcm pendrive. cap top link ni la jugak..

owh, macam pendrive Tp-link. Itu saya tahu. Saya pun pernah pakai dulu.

Bolehla selalu berblogwalking.

Aku pun tak tahu sebenarnya tapi aku agak macam reciever..

Internet lancar, hati pun senang.

D-link pun saya pernah dengar, tp sebab masa dulu beli tp-link jadi sampai sekarang pun beli tp-link.

tu dia...mesti berdesup lepas ni..

kecil jer...mmg sonanglah!

Dah agak pasti masalah dy adlh wireless adapter.

baru jugak tukar brand TP link nie..Tapi yg warna putih tu...hehehehe...
sy suka dgn wifi skrg nie...bebas nak duduk kat mana jerk dalam rumah tu..

seonok kalo ada wifi boleh kemana-mana berbanding guna yang wayar.

yups, masalah memang boleh diselesaikan
tahniah

Uiks... simple jer solution dia! Tak pernah terfikir sampai kena tambah perkakas untuk lajukan wifi. Terima kasih atas tips!

Yap, betul! setiap masalah ada penyelesainnya.

Memang simple je, beli router kecil ni INSYA ALLAH, selesai masalah wifi.

ok.. baru tau benda alah ni..
router paling femes dan biasa org guna memang jenama TP link..
bagus tuh..

Assalam.
Ya. Bila internet sudah laju , berblog tentunya penuh semangat.

Bilalah internet saya ni nak berdesup :(

settle sudah masalah... apa lagi... terjah menerjah..hehe

Woik, kawe pun pakai bende ni jugak. Memang ada kesan betul dan ketara di rumah dua tingkat. Pelaburan yang baik ehhh...

mmg femes, agak slow pastu jauh dari router boleh pakai benda ni.

haha, langgan lah internet yg laju.

pakai router ni tuk lajukan broadband leh ke? haha

patutlah sekarang ni nampak mcm bersemangat jer blogging..kes tplink ni la..hahaha..

saya dulu beli tplink yg putih tu kecik lagi dari ni. tarik signal memg kuat tapi slow jugak. sebab wifi kampus sendiri dah memang lembab. lagi plak dak2 ni pakai tarik wifi yg antena besar giler tu memang kalah la. haha

wifi dan internet adalah nyawa bagi blogger..

Greetings admin
I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference . I hope others can feel the same benefits as me I will wait for your next article updates. Thank you for sharing


EmoticonEmoticon