Keluaran Terbaik Samsung : Galaxy Note 4 - adarain

Friday, 5 September 2014

Keluaran Terbaik Samsung : Galaxy Note 4

Beberapa hari yang lepas, samsung telah melancarkan generasi smartphone terbaru note 4 dan kelainan pada kali ini tidak hadir pada note 4 sahaja malah ditambah lagi dengan note 4 edge. Namun, kedua-dua smartphone tidak mempunyai banyak perbezaan yang begitu ketara.




[caption id="attachment_2831" align="aligncenter" width="609"]Keluaran Terbaik Samsung : Galaxy Note 4 Galaxy Note Edge[/caption]

Perbezaan antara Note 4 dan Note 4 Edge ialah curve display bahagian tepi smartphone, sesuai untuk notification dan bateri pada Note 4 Edge kurang sikit dari Note 4.



Apa yang Bestnya Samsung Galaxy Note 4


Keluaran Terbaik Samsung : Galaxy Note 4

  • Design
    This time mereka tambah metal di tepi. Semua reviewer kata samrtphone ini sangat selesa and memang rasa exclusive. Rasanya sangat berbeza dengan keluaran samsung full Metal iaitu Alpha. Memang nampak cantik dan smart untuk dilihat dan  apabila dipegang pun sangat selesa.

  • Hardware
    Secara ringkasnya: OS android 4.4.4 Kit-kat, Quad core 2.7Ghz Snapdragon 805, Ram 3GB, Skrin 5.7 inci 2K, Resolution (515ppi), Memory card to 128gb.Setakat ni rata-rata ramai berpendapat Note 3 lancar dan laju dan sudah pasti yang terbaru ini lagi smooth dan memudahkan pengguna untuk melakukan suatu kerja dengan lebih cepat pada Note 4.

  • Camera
    Note 4 kali ini mempunyai camera S5 16mp yang sangat awesome. Camera depan pula 3.7 mp dan support wide selfie. Of course gambar semakin cantuk untuk ditangkap. Untuk video recording dia ada stabilization. So record tak shake. Ini pasti menggembirakn buat mereka yang selalu membuat rakaman sebagai kenangan. So, lepas ni tak pening la bila melihat video tak terlalu shake sangat. Sedap untuk dilihat.

  • Bateri
    Bateri is 3220mAh. Naik sikit dari dulu. Cuma dia now support fast charging macam OPPO. 0% ke 50% dalam masa setengah jam. Dan dia ada penjimatan lagi 7% berbanding Note 3. Port charger pun dah kembali kepada 2.0 bukan lagi 3.0. Tidak pasti kenapa kembali ke port 2.0 sedangkan port 3.0 lagi laju.

  • Software
    Note 4 masih gunakan TouchWiz. Cuma telah upgrade more kepada multitasking yang dalam bentuk kad. Feature yang ada pada galaxy S5 juga turut ada tersedia pada Galaxy Note 4 termasuk heart sensor.


Harga Samsung Galaxy Note 4


Harga Samsung Galaxy Note 4 di Malaysia sekitar RM2, 499 dan dijadualkan akan dilancarkan di Malaysia pada 15 Oktober 2014.



Ulasan Samsung Galaxy Note 4


Samsung Galaxy Note 4 antara salah satu smartphone terbaik buat masa ini dalam market. Dan keluarga Note antara keluaran terbaik berbanding keluaran Samsung yang lain seperti Galaxy S. Berbaloi beli Galaxy Note berbanding beli Samsung biasa seperti Galaxy Ace, Alpha termasuklah S5 juga. Lebih puas hati pakai Galaxy Note terutamanya yang terbaru Note 4. Harga saya menjangkan dalam lingkungan RM2300.


 
Comments

30 komentar

Yang pasti harga pasaran telefon ni di Malaysia mesti tak kurang 2k! kemudian masuk plak klon Note 4 dari Cina :)

wish list 2014! tak sabar nak pegang sendiri note edge

Harga mula-mula memang 2K ke atas lama-lama menurun. :D

Menarik ni.. semakin hebat.. canggih!.. Thanks sharing bro.. :D

hoho..

dah sampai empat dah rupanya..

saya mula risau beli tab samsung yang dapat ini pun rasa geram cepat hang uh...

mesti empat lepas ini up bagi 5 pula kata evolusi era baharu katanya ;)

harga permulaan yang cukup mahal..nanti akan turun jika dah ada persaingan sengit

Memang tak terkejar bro...teknologi smartsphone memang pantas...aku yang masih setia dengan Note 1

Apa2x pun semua yang brand baru masuk mesti geram. hehe

Lama-kelamaan akan turun juga :D

yes betulah sangatlah tu heee..kalau dah suka belikan jer yer :)

bagi aku la kan...Samsung Galaxy Note Edge tu unik...masuk Malaysia tak agak2...hee

samsung memang punya layar yang sangat bagus

samsung memang mau saingi mokia tuh

Untuk hantu selfie, camera depan tu yang sangat mengancam.

Samsung note edge tu memang unik sangat dan belum ada brand lain buat. Aku rasa masuk kat pasaran Malaysia ni. Tapi tak pasti sama ada dapat sambutan atau tak. Sebab aku yakin ramai lebih prefer pada note 4 dari edge. spec pun lebih kat note 4 dari edge

Ada keluaran yang bagus macam premium Galaxy s dan note.

Memang pasni ramailah yang beli note 4. :D

note ni memang high end untuk samsung. susah nak turun harga

ipong dah sampai 6 hahahaha

Pelik kenapa Note 4 pakai usb 2.0 sedangkan Note 3 dah pakai usb 3.0

Itulah aku pun pelik kena tukar kepada 2.0

Hmmm.. perlukah bertukar dari apple ke samsung? hehehe

Kalau minat dan selesa dengan apple tak perlulah tukar dengan samsung. D

Hai..slm perkenalan..nice entry blog! Jom singgah blog sy utk tips2 kecantikan & kesihatan..semoga bermanfaat :)


EmoticonEmoticon