Sunday, 30 August 2015

Telekung Reehans Pilihan Muslimah

Telekung Reehans Pilihan Muslimah - Tahukah kenapa muslimah dikenakan untuk memakai tudung dan telekung ketika menunaikan solat dan Kenapa muslim tidak memakai telekung seperti mana muslimah pakai walaupun berseluar pendek tetap solat muslim sah?.


Di sini kita perlu melihat beberapa aspek yang telah disyariatkan kepada umat Islam khususnya buat kaum muslimah yang dilihat agak ketat dari segi auratnya. Perkara sebegini bukan sahaja suka-suka dibuat akan tetapi dilakukan atas sebab-sebab tertentu.



Bertudung Lambang Peribadi Muslimah


Secara ringkas antara sebab kenapa perempuan perlu menutup aurat dengan sempurna dari kepala sehinggalah ke paras kaki:




[caption id="attachment_4565" align="aligncenter" width="459"]Telekung Reehans Pilihan Muslimah sejuk mata memandang melihat muslimah bertudung[/caption]

  • Perintah dari-NYA melalui Al-Quran.

  • Kesopanan dan maruah diri ( Kalau dipilih gula yang masih berbungkus dan gula yang tidak berbungkus serta terbiar mana satu yang akan dipilih? Sudah tentu gula yang masih berbungkus.

  • Keselamatan - Dapat terhindar dari pandangan lelaki dari berlakunya maksiat seperti merogol.

  • Dari segi Sains iaitu kepala muslimah wujud Mastoid iaitu struktur tulang yang menonjol keluar sedikit di bahagian belakang telinga dan sangat berbeza saiz antara muslim dan muslimah. Mastoid pada muslimah perlu dilindungi dengan bertudung berbanding muslim kerana saiz yang kecil dan sangat sensitif yang mengganggu tona muka serta dikhuatiri menganggu kecantikan pada muslimah itu sendiri.


Kenapa Muslimah Bertelekung ketika menunaikan solat?


Islam itu memudahkan dan tidak menyusahkan.


Menunaikan solat dengan bertudung pun boleh asalkan ianya menepati syarat-syarat yang telah ditetapkan iaitu salah satunya ialah suci seluruh anggota badan, pakaian dan tempat serta menutup aurat dengan sempurna - aurat bagi muslimah, seluruh tubuhnya kecuali muka dan kedua tapak tangannya.


Tapi bayangkan kalau kita mahu mengadap dengan Sultan sudah pasti kita memakai pakaian yang kemas, cantik dan sekurang-kurangnya Berbaju Melayu lengkap bersampin dan bersongkok hitam bagi muslim manakala muslimah pula dengan berbaju kurung.


Begitu juga ketika menunaikan solat di mana kita mengadap-NYA. Mestilah berada dalam pakaian yang kemas, cantik dan lagi baik adalah bertelekung yang labuh serta menutupi semua aurat bagi kaum muslimah manakala kaum muslim ialah dengan berpakaian kemas dan lebih elok dengan berjubah atau baju melayu dengan berkopiah.



Ibadah Selesa, In Sha Allah Hidup Ceria


Pakaian untuk beribadah mestilah selesa untuk dipakai agar ibadah tidak terganggu. Jika melakukan Ibadah dengan selesa maka dapatlah menyelesaikan ibadah dengan khusyuk dan sempurna.


Jadi, pilihan telekung muslimah mana yang terbaik?


Telekung Reehans pilihan muslimah untuk beribadah dengan lebih selesa dengan tagline Ibadah Selesa, In Sha Allah Hidup Ceria




[caption id="attachment_4552" align="aligncenter" width="550"]Telekung Reehans Pilihan Muslimah sumber gambar dari Fb Telekung Reehans[/caption]

Telekung Reehans Pilihan Muslimah


Telekung Reehans telah disediakan untuk memenuhi keperluan muslimah yang mahu menggunakan pakaian solat yang praktikal, selesa, kain yang dihasilkan dengan penuh teliti serta kualiti yang terbaik untuk setiap pemilik. Ini membolehkan pemilik Telekung Reehans memakai dengan penuh keyakinan untuk beribadah. Telekung Reehans sangat praktikal serta seleasa apabila dipakai kerana menggunakan bahan terbaik English Cotton dan Itali Valentro.



Koleksi Telekung Reehans


Reehans mempunya tiga (3) koleksi telekung iaitu Reehans Balqis, Reehans Nur dan Reehans Rania


Reehans Balqis


Kain Telekung Reehans Balqis berkualiti tinggi dengan English Cotton yang sangat selesa untuk dipakai, lembut dan tidak panas. Mempunyai corak yang berbunga dengan pelbagai warna seperti biru, hijau, ungu dan banyak lagi.


Reehans Balqis mempunyai dua saiz yang saiz M dan L. Saiz M sesuai untuk muslimah dengan ketinggian antara 140 SM - 160 cm, manakala saiz L sesuai dengan ketinggian antara 150 cm - 175 cm.


Berikut adalah koleksi Reehans Balqis:


Reehans Balqis


Reehans Nur


Reehans Nur menggunakan kain yang berkualiti tinggi Itali iaitu kain Velentro dan mempunyai bentuk khas seperti jumbai di bahagian bawah yang sangat selesa untuk dipakai, lembut dan tidak panas. Telekung Reehans Nur tidak mempunyai corak dan pelbagai warna yang sekata sahaja.


Berikut adalah koleksi Reehans Nur :


Reehans Nur


Reehans Rania


Telekung Reehans Rania merupakan kain telekung dari kain Velentro yang eksklusif dengan dua (2) pilihan warna yang menarik iaitu merah jambu (Pink) dan warna krim vanilla.  


Berikut adalah koleksi Reehans Rania:


Reehans Rania


Koleksi telekung Reehans sangat sesuai untuk kegunaan harian, sebagai hadiah hari jadi dan perkahwinan. Muslimah mempunyai banyak pilihan telekung demi keselesaan ketika beribadah dan Telekung Reehans pilihan muslimah memberikan kelesesaan sebagai keutamaan untuk beribadah.


Info Lanjut tentang Telekung Reehans dan Tempahan Boleh dibuat melalui :





Kontest Telekung Reehans Pilihan Muslimah dianjurkan oleh HasrulHassan.com, ditaja utama oleh Reehans Telekung Muslimah Eksklusif Istimewa serta tajaan bersama Lyssa Faizureen, Pakej Percutian Murah, serta Cheap and Budget Car Rental Kuala Lumpur


Dipuji tak terbang, Dihina tak tumbang. Pasti bangkit!

58 comments:

  1. As-Salam.
    Semoga berjaya dengan kontest ini.
    Saya terima penyertaan ini dengan rasmi.

    ReplyDelete
  2. dengan adanya telekung bercorak floral, semangat nak beribadah tu dapat ditingkatkan :)

    ReplyDelete
  3. Dulu tak pernah terfikir akan wujud perniagaan telekung secara online. Sekarang, nah, banyak pilihan cantik-cantik. :)

    ReplyDelete
  4. tudung model apapun boleh asal sesuai aturan agama

    ReplyDelete
  5. indahkan agamamu dengan pakaianmu itu merupakan ibadah

    ReplyDelete
  6. Pernah sekali ketika di surau sekolah, murid menghulurkan pada saya telekung berwarna emas kalau tak silap, saya memulangkannya dan meminta dihulurkan telekung putih. Haha saya tak biasa dengan telekung berwarna warni

    ReplyDelete
  7. So far, ini artikel terbaik yg saya baca. Tersusun, bahasa yg mudah dan penyampaian yg ringkas. Selamat berjaya. Solat tiang agama, tiada alasan lain utk beribdah..

    ReplyDelete
  8. okeh.

    smart juga telekong nih.

    orang perempuan boleh beli satu.

    ReplyDelete
  9. Gambar atas muka Song Ji Hyo :)

    Suka telekung Reehans Rania :D

    ReplyDelete
  10. memang cantik telekung tu, kain pun selesa nampaknya, good luck ya

    ReplyDelete
  11. Semoga berjaya dan kontest ini dapat berjalan dengan lancar :)

    ReplyDelete
  12. Telekung yang selesa dan cantik memang patut menjadi keutamaan semasa beribadah..

    ReplyDelete
  13. tambah lagi satu suci dan bersih :D

    ReplyDelete
  14. terima kasih :D boleh beli satu

    ReplyDelete
  15. wah, ani kenal ngan kpop. tak tau plak nama dia song ji Hyo.. heheh. nampak manis kan dia bertudung. :D

    ReplyDelete
  16. puji lebih sangat ni. terima kasih aynora Nur. :D

    ReplyDelete
  17. nampak menyerlah sangat ya bila berwarna sangat ni?. hehe. pandangan masing2x kan. muslimah ada yang suka pakai berwarna-warni, ada yang suka bercorak and ada yang suka warna putih je kan :D

    ReplyDelete
  18. senangkan pilih sahaja telekung secara online, saiz pun senang nak pilih. :D

    ReplyDelete
  19. apa pun jika kita menjaga batas2x dalam pemakaian bisa medapat keredhaan dan keberketan dari-NYA :D

    ReplyDelete
  20. dan tidak berniat untuk menunjuk-nunjuk dengan lain.

    ReplyDelete
  21. Waalaikumussalam, amin~ Terima kasih kerana terima penyertaan ini.

    ReplyDelete
  22. Sesuai buat hantaran kawin atau hadiah kan

    ReplyDelete
  23. kain telekung yang memang sedap kalau dipakai orang wanita untuk beribadah

    ReplyDelete
  24. Oh good luck untuk contest SEO ini bro, kawan pun nak try jugalah tulis satu

    ReplyDelete
  25. sama2x try masok baru ada cabaran :D

    ReplyDelete
  26. ya, sesuai dijadikan apa jua event yang bersusaian sebagai hadiah.

    ReplyDelete
  27. dah macam-macam color dan corak telekung sekarang..

    ReplyDelete
  28. Memang betul-betul sejuk mata memandang ni

    ReplyDelete
  29. Good luck untuk contest ini. Ramai juga yang dah join ye..
    Anyway telekung solat sekarang dah macam-macam inovasi. Harap masih kekalkan hukum2 dalam inovasi tersebut.

    ReplyDelete
  30. banyak pilihan warna untuk dijadikan pakaian beribadah.

    ReplyDelete
  31. Goodluck untuk kontes ni. Semoga memperoleh kejayaan yeaa :D

    ReplyDelete
  32. good luck bos.....semoga berjaya

    ReplyDelete
  33. Dulu memang rasa aneh dan janggal bila telekung warna lain daripada putih tapi sekarang dah diterima pakai oleh ramai... apapun Sis lebih suka putih. Tapi paling penting, bersih utk dibawa solat..

    Bernas & terperinci..insyaallah ada peluang. Slmt berjaya didoakan ?

    ReplyDelete
  34. Salam Adarain.... ramai yang sudah mula ingin mengenali kain telekung Reehans ini. Ianya sangat menarik dan menjadi idaman setiap kaum muslimah. Semoga berjaya bro...

    ReplyDelete
  35. alhamdulillah, informasi yang bagus untuk muslimah yang 'menuggu cahaya' untuk pakai tudung. sedikit sebanyak membantu kepada semua :)

    ReplyDelete
  36. Aurat muslimah memang lebih berat dari lelaki. Untuk menjaga pandangan kaum lelaki juga sebenarnya..
    Anyway telekung ni memang bagus sebab tak payah susah2 nak bawak dua helai kain dan tudung. Bawak sehelai tu je dah boleh cover semua..

    ReplyDelete
  37. aduh...cmel2 telekungnya...


    wajib dapat satu..

    ReplyDelete
  38. ya, yang penting kebersihan diutamankan.

    ReplyDelete
  39. Saya suka telekung warna putih. Modest.
    Dan juga suka beli telekung :)

    Orang perempuan kena ada byk telekung.

    ReplyDelete
  40. Selamat maju jaya bro..telekung yang dipamerkan ni sangatlah cantik..hadiahkan untuk mak dan isteri memang senyum sakan diorang tu..hehe

    ReplyDelete
  41. saya pun ada telekung berwarna untuk kegunaan di rumah. Kalau kat luar , seperti di ofis saya lebih prefer pakai warna putih. Segan bila orang pandang2 telekung kita walaupun kita takde niat nak menunjuk2..

    ReplyDelete
  42. sudah menjadi kebiasaan kaum muslimah memakai warna putih yang sudah selalu pakai. :D

    ReplyDelete
  43. macam ramai je buat post nieh...
    ada contest ke bro?

    ReplyDelete
  44. yap, ada contest. :D boleh join sekali.

    ReplyDelete
  45. cantik dan sejuk mata memandang

    ReplyDelete
  46. wah labuhnya telekung ni..macam ni takdelah masalah terselak bila mengangkat takbir

    ReplyDelete
  47. wah cantik-cantik telekungnya, walau bagaimanapun yang penting semasa sholat aurat kita terjaga.

    ReplyDelete
  48. Wah cantik-cantik Telekung dari reehans ni...

    ReplyDelete
  49. Moga jenama reehans telekung ini dapat menjadi salah satu pilihan oleh muslimah masa kini

    ReplyDelete


EmoticonEmoticon