Friday, 4 March 2016

Boboiboy The Movie Animasi Terbaik Malaysia

Boboiboy The Movie telah pun ditayangkan pada 3 Mac 2015 dan hari pertama movie ditayangkan membe dah book tiket tengok wayang. Punya excited nak tengok boboiboy setelah sekian lama menunggu cerita ni nak kuar kat wayang.


Boboiboy The Movie Terbaik



Sinopsis Boboiboy The Movie


Boboiboy bersama rakan-rakannya Gopal, Yaya, Ying dan Fang telah didatangi oleh sekumpulan pemburu paling handal di alam semesta. Sekumpulan tersebut dinamakan Tengkotak yang diketuai oleh Borara.


Geng Tengkotak datang ke bumi dengan satu tujuan ingin mencari Sfera Purba aka Klamkabut untuk merampas kuasa hebat milik Klamkabut.


Pada masa yang sama, Yoyooh dari geng Tengkotak telah merampas Ochobot dari Boboiboy untuk memudahkan lagi pencarian kelamkabut dengan lebih detail yang telah bersembunyi di Bumi.




[caption id="attachment_5404" align="aligncenter" width="640"]Boboiboy Bersama Klamkabut Boboiboy dengan siapa tu?[/caption]

Persoalannya




  1. Apakah kuasa besar milik Klamkabut sampai Borara ketua Tengkotak teringin sangat nak rampas?

  2. Dapatkah Boboiboy bersama rakan2xnya menyelamatkan Ochobot dari dipergunakan oleh Geng Tengkotak?

  3. Selain Bobiboy yang mempunyai kuasa baru, Apakah kuasa baru Gopal, Yaya, Ying dan Fang yang telah di-upgrade?


Nak tahu tu semua kena tengok sendiri Boboiboy The Movie kat wayang.



Suara Latar Karakter



  • BoBoiBoy (Nur Fathiah Diaz)

  • Yaya (Nur Sarah Alisya)

  • Ying (Yap Ee Jean)

  • Gopal (Dzubir Mohamed Zakaria)

  • Fang (Wong Wai Kay)

  • Ochobot (Mohd Fathi Diaz)

  • Klamkabot Bora Ra (Azman Zulkiply)

  • Gaga Naz (Mohd Hafiz Ashraf)

  • Yoyo Oo (Anas Abdul Aziz)

  • Kiki Ta, Cici Ko, Papa Zola (Nizam Razak)

  • Tok Aba (Anas Abdul Aziz) (BoBoiBoy's Grandpa)

  • Adu Du (Anas Abdul Aziz)

  • Probe (Anas Abdul Aziz)

  • Burgerman (Anas Abdul Aziz)


Review Boboiboy The Movie


Sebagai peminat Boboiboy memang teruja menonton Boboiboy The Movie terbitan Animonsta Studios. Jalan cerita yang sangat menarik begitu juga grafik yang dilihat semakin ke hadapan dan boleh dikatakan hampir setanding dengan animasi tahap antarabangsa.


Movie ni memang sangat sesuai untuk ditonton bersama seisi keluarga dan budak-budak pun senang faham dengan apa yang disampaikan dalam movie ni. Mostly, budak2x akan teruja dengan kuasa2x geng boboiboy.




[caption id="attachment_5408" align="aligncenter" width="640"]Klamkabut bersembunyi Tempat Klamkabut bersembunyi[/caption]

Permulaan movie yang baik dengan aksi pergaduhan Boboiboy bersama perompak kemudian berterusan berhadapan Geng Tengkotak, Sotong Robot dan banyak lagi agak meleret tapi budak2x kisah apa janji dorang suka bab ada power2x ni. :D


Juga permulaan movie ni bila mana Boboiboy keluar rumah untuk berkelah dengan geng lain, landskap atau environment area rumah boboiboy agak nampak suram dan simple. Kelihatan berada dalam satu kawasan sahaja tanpa memperlihatkan tempat yang lain.


Namun, environment mula nampak menarik bila mana berlaku aksi kejar mengejar Boboiboy dengan Perompak.




[caption id="attachment_5409" align="aligncenter" width="640"]papa zola selfie Papa Zola Gila Selfie[/caption]

Bab lawak memang tak dapat lari dari movie ni dan salah satu watak yang menceriakan keadaan adalah Papa Zola dan Gopal. Dorang ni memang terbaik kalo bergabung.


Kreativiti idea yang disampaikan dalam movie ni memang terbaik dan serius sangat terhibur dengan jalan cerita Boboiboy yang ada semangat setiakawan walaupun sering mungkir janji untuk berkelah. :D Tapi member tetap no 1.


Bagi 4.5/5 Bintang untuk Boboiboy The Movie. Bagi 4.5 je sebab Bagogo salesmen terhebat takde dalam movie ni. Hahaha :D


Dipuji tak terbang, Dihina tak tumbang. Pasti bangkit!

25 comments:

  1. hasil tempatan semakin bermutu, now katanya ola-bola pun menarik, saya belum kesempatan melihat movie lagi...boboboi ni boleh la bawa nak ke wayang

    ReplyDelete
  2. anak kecik lagi,dia tak pandai nak ajak mak ayah dia gi panggung..hehe

    ReplyDelete
  3. Best sangat puas hati tengok.. :) Hahaha walaupun kartun, tetap support seni animasi malaysia.. Sempoi!

    ReplyDelete
  4. pergh serius lain kualiti CGI dia klu banding siri. tak sabar nak tengok kat wayang

    ReplyDelete
  5. pehh..

    kena tengok cepat nih.

    kalau tak, rugi beb.

    ReplyDelete
  6. BEST! itu lah yang MV dapat berikan..

    Anak-anak pun memang suka

    ReplyDelete
  7. kan.. memang best sangat. :D

    ReplyDelete
  8. tengok jangan tak tengok. :D

    ReplyDelete
  9. tengok gambar ni pun memang cantik je

    ReplyDelete
  10. Best. Sangat best. Hujung minggu ni repeat lagi dengan anak-anak.

    ReplyDelete
  11. Memang terbaik karya anak tempatan.. yang lebih rasa mereka ini lebih kreatif, alih suara tidak menggunakan artis-artis terkenal, hampir kesemua animator atau kudrat team produksi sendiri.. syabassss!!!

    ReplyDelete
  12. suara pun guna team sendiri tanpa menggunakan artis yang lain.

    ReplyDelete
  13. Adik akak kata, anak dia nangis bila ochobot mati. heheh. Spoiler.

    ReplyDelete
  14. Wah, baru tahu ada movie Boboiboy. Dah up to the next level.

    Tahniah animasi tempatan.

    Go go go!!

    ReplyDelete
  15. Animasi femes terbaik, aku suka betul dengan ni :D

    ReplyDelete
  16. anak saya yang lelaki tu..biasa tengok dalam tv je..

    kali ini dia pasti teruja kerana dah masuk wayang..

    ReplyDelete
  17. tak sabar nak bawa anak2 pergi tengok..semalam diorang dah excited dengar..nak tengok boboboy..

    ReplyDelete
  18. Kebersihan perlu dijaga terutama mengunakan botol guna semula. Jika tidak akan menimbulkan keracunan dan pelbagai lagi.

    ReplyDelete
  19. kelakar la nama tengkotak..hihi,,baru je lps tgok zootopia..boboiboy mcm menarik jeee ^^

    ReplyDelete
  20. Keren nih rating dari filmnya :o Sinopsisnya juga keren sip lah

    ReplyDelete


EmoticonEmoticon