Wednesday, 30 January 2019

Jom Kita Bercuti ke Hong Kong Disneyland

Hidup ni kalau kita terperap je kat rumah or bilik, rugilah kita. Ye betul dengan membaca banyak ilmu yang kita boleh dapat tapi kalau kiat experience first hand lagi banyak benda yang kita dapat belajar. Kena ada teori dan praktikal barulah lagi syok kan.

Selagi mampu tu explore la dunia ni, so that kita tak menyesal di hari tua nanti untuk tengok culture orang lain. So kenapa aku panjang lebar duk tarbiyah pasal pengalaman ni? Rasa-rasanya kenapa? Yes sudah tentu aku nak kongsikan dengan korang pasal salah satu Disneyland yang dekat gak dengan kita iaitu Hong Kong Disneyland!  

Apa yang Bestnya kat Hong Kong Disneyland

Kat mana tu Disneyland Hong Kong ni? Of course la kat Hong Kong. Cuba korang google barulah tau kat mana sebenarnya Disneyland ni. Haha. Untuk elakkan korang beratur panjang nak beli tiket untuk masuk ke Disneyland ni korang better beli pakej yang dah siap hotel sekali atau beli through online macam kat web Traveloka Malaysia attractions, antaranya.


Adventureland, Hong Kong Disneyland
Disneyland ni buka pukul 10 pagi, so korang dah boleh standby 9.30 depan entrance tu. kalau sampai musimnya ramai la manusia dari pelbagai background dah ada kat situ. Especially musim cuti sekolah so korang kena take note kalau taknak bersesak nanti.

Kat entrance nanti akan ada checkpoint nak cek dalam beg korang ada apa. Kalau ada benda berbahaya tak boleh bawak masuk. Makanan pun tak boleh kecuali baby punya susu dan makanan. Lepas tu yang paling penting sekali macam aku cakap teori dan praktikal, korang amek guide yang ada map sebagai teori sebelum korang praktikkan perjalanan korang yang penuh bermakna. Bahasa kat pamplet guide korang tu ada dalam banyak bahasa so no worries.

Toystory Land, Hong Kong Disneyland
Unless korang faham mandarin atau kantonis, pun no problem. Cuma bahasa melayu aku tak sure ada ke tak, nanti korang update la kat aku ye supaya kau leh push duta China nanti untuk selitkan bahasa melayu dalam pamplet guide tu nanti. Ceh macam aku ni raja lak. Hahaha. Berangan.

Di sekitar HK Disneyland ni, di tempat-tempat tertentu, korang boleh bergambar dengan karakter-karakter Disney. Pilihlah sama ada nak guna kamera sendiri atau pun professional photographer diorang. Kalau guna photographer diorang, of course la kena dapatkan gambar tu menggunakan Photopass dengan kos-kos yang korang kena tanggung. Selain daripada beratur untuk bergambar bersama karakter Mickey & Minnie Mouse, insyaAllah baris beratur tu tak terlalu panjang.
Sebelum terlupa, jangan lepaskan pertunjukan perarakan & pertunjukan bunga api yang akan dibuat pada pukul 7pm – 0930pm setiap malam yang adakan berlangsung di Main Street USA.

Kalau korang bawak kanak-kanak jangan lupa ke Toy Story Land ya..ada pertunjukan 3D dan juga Toy Story secara live yang pasti sangat menghiburkan. Sambil tu korang boleh berehat sekejap selepas penat berjalan. Walaupun taman tema ni merupakan Disyneyland yang terkecil, pasti rasa lenguh juga berjalan. selain daripada tu, korang boleh menaiki tren yang akan membawa anda mengelilingi taman tema ni, pintu masuk ke dalam tren tak jauh dari pintu masuk utama ke dalam themepark ni ya.

Main Street USA, Hong Kong Disneyland
Hong Kong ni negara empat musim. Musim panasnya lebih panas dari di Malaysia, manakala musim sejuknya tidak sampai ke paras beku. Musim bunga dan luruh pula tidak berapa ketara. Mungkin disebabkan tak banyak pokok dan bunga yang terdapat di Hong Kong. Waktu yang paling sesuai untuk melancong ke Hong Kong adalah bulan November ke Mac. Cuaca dingin dan tak terlalu sejuk sehingga membeku. Elakkan perjalanan ke Hong Kong pada kemuncak musim ribut taufan; antara bulan Julai ke Oktober. Jika kategori ribut melebihi T8 (berdasarkan Hong Kong Observatory), kebanyakkan kedai akan diarah tutup dan perkhidmatan kenderaan awam akan tergendala.

So guys plan your holiday and travel well, enjoy enjoy juga tapi safety pun penting. So explore the world and learn something from it hopefully. Good luck guys!!!