√ Pengalaman dan Cara Order Foodpanda Sangat Mudah - Adarain

Pengalaman dan Cara Order Foodpanda Sangat Mudah

Foodpanda kalau korang masih tak tau lagi apa benda ni ialah merupakan salah satu service penghantaran makanan secara terus rumah ke rumah. Servis ni pun dah lebih dari 3 tahun bertapak kat Malaysia. Bukan itu sahaja, servis ini bukan sahaja ada kat Malaysia malah ada di seluruh asia seperti Singapore, Taiwan, Hong Kong, Laos, Cambodia, Pakistan, Bangladesh dan banyak lagi.

Dulu foodpanda pernah viral seketika ekoran beberapa rider foodpanda ini tak puas hati dengan company atas sebab skim pembayaran baru bersikap tidak adil. Sejak dari tu ramai pengguna dah start boikot termasuk rider foodpanda pun mula berhenti kerja dengan company tersebut.

Tapi masa tu aku belum try lagi servis company ni..dulu rajin keluar makan.. hehe

Tapi isu tu sekejap je lah.. sekarang bila tengok kat luar masih ramai lagi rider fp buat penghantaran makanan means dorang ok la kot dengan skim pembayaran sekarang. Memandangkan tempat aku ni boleh tahan ramai jugalah customer malas keluar beli makanan termasukla aku sendiri.. jadi permintaan fp ni pun tinggi..

sumber gambar dari thestar.com.my

Pengalaman Order Makanan kat Foodpanda


Bila banyak sangat rider fp tetiba rasa macam nak install la app fp ni.. best ke? Ada banyak pilihan makanan ke? Masa daftar pun tak leceh sangat simple dan selesai daftar dah boleh start order makan kat fp.

Kedai makan yang ada hanya di kawasan terdekat sahaja takdelah jauh sangat sampai lebih 20km. jenuh pula rider fp nak hantar... masa aku tengok tu boleh tahan banyak juga kedai makan fp yang buka kat area kawasan aku. terliur pula tengok gambar dorang kemudian apa lagi memang terus order makanan kat fp..

cara pembayaran pula ada pilihan sama ada korang cash on delivery ke nak bayar online pun boleh... terpulang korang nak buat cara pembayaran yang macam mana..cuma better buat cash on delivery sebab kalau kedai cancel order makanan kita pun takde la rasa apa sangat sbb duit belum bayar lagi kalau nak dibandingkan dengan bayar online.. Bayar online bila refund macam pengalaman aku sendiri dalam 1-2 hari dah dapat..

Ada dengar juga ramai customer kata fp tak bayar refund la apa la.. katanya lambat 2 minggu bayar refund.. tak sure lah bila kena kat aku sendiri macam sekjap je dapat refund.. 1-2 hari dah dapat refund. mungkin ikut nasib kot.

Masa first order tu memang excited walaupun makanan je pun.. lepas ni dah tak yah keluarla order je kat fp.. macam ada duit banyak plak. haha

Cara Order Foodpanda

Ada dua (2) cara iaitu melalui laman web dorang ataupun install je app dorang lagi senang.. Macam aku sendiri install je fp. 
  1. Install fp kemudian register nama, alamat apa semua.. benda senang isikan tempat kosong. 
  2. Make sure enable-kan location kat smartphone korang supaya senang fp nak detect location korang.. 
  3. Nanti akan nampak lah beberapa pilihan kedai makan di kawasan korang. Masa tu lah rambang mata tak tau nak makan apa.. jenuh.. ambik ko lepas setengah jam baru selesai pilih agaknya. haha. 
  4. Dah berkenan kedai makan yang korang nak pilih klik je kedai dorang tu dan pilih menu yang korang sendiri nak makan.. nak pilih menu pun satu hal juga lama memikir.. sedap ke tak. haha
  5. Dah pilih menu semua terus view you cart dan tengok pesanan korang betul ke kira duble comfirm-kan menu..termasuk la details penghantaran.
  6. Make sure payment method tu korang nak bayar online ke cod?
  7. Dah double comfirm semua details terus place order. 
  8. Kalau bayar online kena log in bank mana kita bayar tu dan settle. Tinggal tunggu je rider sampai ke rumah kita. Manakala yang bayar cash on delivery ni tuggu je rider sampai baru bayar kat rider tu ya.. kalau nak bagi tips pun boleh lagi happy rider tu. hehe.. 
Ini antara contoh paparan foodpanda.. ada kfc mcd semua.. 
kalau korang perasan gambar kat atas tu ada delivery, pickup dan pandamart.. Pickup means korang order kat fp then korang pergi ambil sendiri makanan kat kedai makan yang korang order. Manakala Pandarmart tu pula macam lazada n shopee tu jual selain makanan pun ada macam peralatan komputer, powerbank ke order situ nanti rider akan hantarkan ke rumah kita.. 

Location berbeza.. 
Gambar kat atas ni aku nak terangkan contoh biasanya korang order contoh kat bangi.. tetiba korang balik kampung. kebetulan kampung korang fp pun ada kat situ.. jadi time tulah korang nak show off kat parent korang guna fp kan.. tp location masih kat bangi? Make sure korang klik kat bahagian 'Current Location' tu dan jangan lupa add new address (alamat baru kedua) baru muncul ikut lokasi sebenar area kg. Macam aku sendiri dah ada 2 alamat berbeza satu kat rumah kl manakala satu lagi alamat kt kg.



1) Double comfirm order korang.. 
2) kalau ada voucher klik voucher tu dan letak code voucher. Biasanya code adalah PANDAPAL.. dapat potongan 30% kalau pembelian melebihi RM20.

Voucher diberikan oleh fp potongan 30%. Limited voucher. 
Boleh lah dapat order murah kalau jenis order banyak makanan untuk keluarga kan.. Jimat pun jimat. 

check betul2x bahagian delivery details dan payment details. 
1) Then tengok details alamat penghantaran betul ke tak.. dan 2) payment details pun boleh tukar sama ada bankin online or COD.. dah comfirm semua terus je place order. Settled.

Tunggu order sampai kat umah korang dalam beberapa minit. Biasa fp akan bagi jangkaan masa berapa korang akan dapat order. Paling menarik sekali korang boleh nampak secara live rider pergi membuat penghantaran ke rumah korang.. Jadi korang boleh tengok rider kat mana sekrang, sama ada rider ni sesat ke tak nak pergi umah korang..nanti boleh la tegur rider sesat ke..hehe

Selain itu, fp akan sentiasa update perkembangan semasa selepas kita order makan di mana fp akan memberi notification bila kedai makan tengah prepare makanan, rider dah pick up, rider dah sampi kawasan umah kita. Jadi kita dah boleh bersiap-siap tunggu kedatangan rider. Bila rider sampai tu ucapkanlah terima kasih.. sambil selit tips kalau nak bagi la.. tiada paksaan secara sukarela.. Bolehlah makan tanpa perlu keluar rumah. 

Hopefully ini dapat membantu korang yang mungkin baru berjinak-jinak nak order makan kat fp ini. 

Get notifications from this blog