Apa Itu Google AMP? - adarain

Tuesday, 21 February 2017

Apa Itu Google AMP?

Google AMP (Accelerated Mobile Pages) ada yang pernah dengar?


Mungkin ada yang tahu dan mungkin ada yang tak tahu langsung tentang kewujudan Google AMP langsung..


So, hari ni nak share sikit berkenaan dengan apa itu amp?



Apa itu Maksud AMP?


AMP ini sebenarnya merupakan projek yang dengan sumber yang terbuka dan direka untuk membantu publisher mencipta kandungan yang dikhaskan untuk semua smartphone.


Apa Itu Google AMP?


Lebih kurang sama macam Instant article Facebook la, cuma yang ini untuk versi google punya.


So takdelah orang yg nak buka blog kita complain blog kita lambat buka la jenuh nak tunggu 30 saat baru blog ada semua...


Majoriti kalau buka blog lambat loading lebih 3 saat je orang akan left terus tak pandang blog kita dan baca blog lain plak. Pengguna tak suka tunggu lebih lama untuk membaca blog.


So, bila bila apply dengan AMP loading blog akan jadi laju.


Boleh lihat contoh blog yang telah apply amp di sini -> Testing




[caption id="attachment_6565" align="aligncenter" width="350"]Apa Itu Google AMP? Di bahagian search page google akan terpapar simbol AMP.. bermakna blog tersebut menggunakan amp[/caption]

 

 

[caption id="attachment_6566" align="aligncenter" width="350"]Apa Itu Google AMP? Inilah 'wajah' yang menggunakan platform apm yg simple sahaja.[/caption]

Kelebihan dan Kekurangan Penggunaan AMP


ini adalah beberapa kelebihan dan kekurang amp setelah dipasangkan pada blog.

Kelebihan Google AMP




  1. Loading Yang cepat - Kepantatas yang dimiliki oleh web AMP 4x lebih pantas kalau nak dibandingkan dengan laman web biasa.

  2. Saving Data - Kalau pakai data sudah tentu menjimatkan dengan 10 kali lebih jimat kalau nak dibandingkan dengan laman web biasa kerana web biasanya memerlukan loading yang lama yg memerlukan siap sepenuhnya dari header, sidebar dan post2x lain yang berkaitan.

  3. Support hampir kesemua platform termasuk search google

  4. Mobile Responsive - salah satu spefikasi amp yang sangat responsive dan memuaskan kehendak pengguna.


Kekurangan Google AMP




  1. Tidak Menjamin SEO - Apply amp tidak akan menjamin bahawa blog itu akan lebih SEO setelah menggunakannya.

  2. Ads (Iklan) Terhad - Hanya beberapa advertisement yang boleh apply kat amp seperti adsense, a9, adbutler manakala innity dan nuffnang mungkin tak dapat dipasangkan pada amp buat masa ini.


Tutorial menggunakan plug in google amp pada wordpress dengan klik [DISINI]

Tidak menolak kemungkinan Platform ini akan meluas penggunaanya dari publisher. Setakat ini yang sudah menggunakan platform ini adalah amanz.my

Comments

21 komentar

cepat loading blog ni sekarang, nak cuba jugalah ;)

try nanti. tutorial pun senang je. banyak kat gooogle tutorial.

mungkin sekarang perlu untuk telepon bimbit

wahh, nice sharing lah at least tak tertunggu lama sangat nak baca blog time semangat nak baca tu datang kan.

Tak lama lagi makin ramai yang gunakan amp ni.

aku masih x faham lah, AMP ni plugin yang kena install kat wordpress ke apa?

pastu kalau dia plugin, apakah sudah x perlu lagi pakai plugin cache yang banyak di internet utk blog?

apa maksud x menjamin seo tuh? apakah ranking x berubah atau tiada kesan sampingan atau ranking seo akan jatuh? sebab kalau pakai amp ranking x naik xpa, asalkan jangan jatuh, kalau jatuh x bagus

boleh jawab 3 soalan ni x, sebab kompius

1. amp ada plug in yang boleh install. kena ada sekali yoast plug in sebab benda ni akan integrate bersama. saya ada edit balik post kat atas tutorial.
2. plug in cache tu kena ad..
3. maksudnya AMP ni tak menjamin blog akan jadi lebih baik terus dapat page pertama dalam carian google...jadi tak menjamin sama ada bila pasang amp ni rangking blog akan terus meningkat.. tapi sampai ranking turun tu takde la setakat saya guna.

harap menjawab persoalan bos rujukan..

tq ira... betul, terus laju loadingnya..

perlu, sekarang kan telepon bimbit sudah canggih..

Boleh instal kat blog, nak bagi load laju.

Dengar2 untuk blogspot pun ada, betul ke?

Baru tahu tentang google AMP ni..
Nampaknya ada pro and con jugaklah..

Boleh try juga gunakan kat blog ni, thanks sharing this info ye

[…] Just nak share benda simple untuk letak iklan adsense kat AMP wordpress. Mungkin ada ramai yang tak tahu apa itu AMP, korang boleh rujuk [DISINI] […]


EmoticonEmoticon